Насловна О нама Download Везе Контакт

 

Београдска операција - симбол заједничке борбе против фашизма

Београд 26.02.2013. године

Никада нико није добио слободу као поклон. Никада нико слободу није остварио на демо(Н)кратским изборима. Да би се слобода освојила морало се гинути а исто тако и да би се задржала.

Историја Русије и Србије је истоветна и представља непрекидан низ векова борбе за слободу која је кулминирала заједничком борбом против апсолутног зла - нацистичке Немачке и њених сателита. Током те борбе Русија је остала без 28 милиона становника (20 милиона цивила и 8 милиона војника) док је Србија остала без преко 1 милиона становника махом масакрираних у концлогорима у нацистичкој творевини и квазидржави (невероватно подсећа на данашње независно Косово) Неовисној Држави Хрватској.

Након сламања офанзиве нациста код Лењинграда (Петроград), Москве и Стаљинграда (Волгоград) Руске снаге крећу у противофанзиву која се на крају завршава коначним сломом нацистичке Немачке. Током те борбе Руске снаге учествују у ослобађању свих источноевропских земаља укључујући и тадашњу Југославију где заједно са домаћим јединицама (састављеним готово искључиво од Срба - Хрвати и остали су се прикључили антифашистичким снагама тек након слома Трећег рајха што им је омогућио Ј.Б. Тито) ослобађају Београд. Тако Београд престоницу Србије и тадашње Југославије заједничким снагама ослобађају Срби и Руси.

Операција је трајала од 12. до 20. октобра 1944. године  године и представљала је део опсежног оперативног плана Трећег украјинског фронта Црвене армије и српских снага, надовезујући се без застоја на операције у источној Србији и настављајући се гоњењем непријатеља. Здружене јединице Југославије и Црвене Армије нанеле су у овој операцији немачкој Армијској групи „Србија“ тежак пораз, ослободиле су Београд, главни град Југославије и велики део Србије.

Београдском операцијом окончана је 1287 дана дуга немачка окупација главног града Југославије.

У наставку ове приче дајемо вам линк где можете да погледате документа и ордење које су војници Црвене Армије добили као признање за учешће у операцијама за ослобађање Београда.

Погледајте линк:

http://mondvor.narod.ru/MOsvBelg.html

Одбрана - погледајте

Антифашизам - погледајте