Насловна О нама Download Везе Контакт

 

Нешто је труло у држави Данској

Београд 17.12.2012.

Двадесетогодишњи Адам Ланц обукао се у црну униформу антитерористичких јединица, узео два пиштоља и једну пушку, убио је сопствену мајку а потом се колима одвезао до школе у којој је несретна жена радила и тамо са невероватном ефикаснишћу убио двадесеторо деце и четворо наставника.

У јулу месецу у Денверу у Колораду на премијери филма Бетмен један младић је упао у биоскоп, и опет у опреми антитерористичких јединица убио 12 гледалаца а ранио близу 60.

Од 1982. године, што значи уназад тридесет година, у САД се десило више од 60 масовних убистава што ову државу доводи на прво место на глобалном нивоу у овој појави.

Након сваког масовног убиства укључујући и ову задњу трaгедију у САД се покреће питање везано за слободну трговину наоружањем с обзиром да Aмериканци након једног веома поједностављеног процеса могу да дођу у посед наоружања којима се служе и војне јединице.

Међутим проблем не лежи у слободној трговини наоружањем и војном опремом. То је бацање прашине у очи несрећним људима.Треба уочити а потом испитати узрок шта тера те, у већини случајева младе људе углавном из добростојећих и угледних породица, да потегну оружје прво на сопствене родитеље а потом на своје вршњаке и на крају на себе. Шта је узрок овој појави је нешто што треба да се истражи да би се стало томе на пут, а то је проблем који се налази дубоко у самом друштву САД, и тај проблем полако (без обзира на моћ коју поседује) изједа САД као канцер.

Америка би морала убудуће много више да се бави својим унутрашњим проблемима (и то не само економским) пре него што крене са спровођењем демократизације по целом свету и са држањем лекција из људских права и слобода. Светски полицајац је уморан и жели да се врати кући на дужи породични одмор.

 

Евро-атлантизам - детаљније