Насловна О нама Download Везе Контакт

 

Како се припремити за Видовданско ходочашће (Видовдански марш)?

 

Видовданско ходочашће (Видовдански марш) је пре свега ход вере и воље, стога је најважнија духовна и молитвена припрема. Такође, пожељно је и додатно се информисати о животу Срба на Косову и Метохији којима пружамо подршку.

Корисно је неколико дана пре Видовданског ходочашћа (марша) појачати спортске и физичке активности. Са собом треба понети лична документа. Потребно је понети и прибор за хигијену, кабаницу или кишобран, 2 пара патика (не нових због жуљева), неколико мајица, шорцева и једне панталоне дугих ногавица (ради одласка у Цркву), више пари чарапа.

Свако јутро се након заједничког буђења (обично у 7 ујутру), колективно иде у храм на молитву и по благослов за срећан пут. Затим се доручкује и креће у савладавање етапе за тај дан уз поштовање плана кретања. Током ходочашћа подразумева се поштовање црквених старешина и државних закона. Увек смо дужни личним примером чувати достојанство Видовданског ходочашћа, свако ходочашће је уједно и припрема за следећу годину. Треба водити рачуна о својој и безбедности других учесника марша у саобраћају.

Очекује се повећан степен самодисциплине и мања издвајања од главне групе приликом уласка ходочашћа на Косово и Метохију где пратњу од Полиције Србије преузимају КФОР, КПС и ЕУлекс.

Теже повреде правила повлаче искључење из ходочашћа о чему одлучују повереници 1389. На Видовданском ходочашћу (маршу) се не носе заставе организација (НВО или странака) већ само национална и верска обележја (изузетак су обележја гостију из иностранства). Осим целокупног двонедељног ходочашћа, могуће је учествовати један дан или неколико дана.

 

 

повратак на основну страницу - овде