Насловна О нама Download Везе Контакт

 

76 Срба = 1 Француз

22.02.2011.

Виши суд у Београду је осудио 15 навијача Партизана на укупно 240 година затвора за убиство француског навијача Бриса Татона. Гњиланска терористичка група која је убила 32 Срба (и тешко злостављала 153 Срба и Рома - уз то 34 цивила је нестало) осуђена је на укупно 101 годину затвора! Математика је једноставна - гњиланска група би (по поменутој правној логици) добила 240 година затвора за убиство 76 Срба.

Ово поређење је застрашујуће, али је реално. Оно показује колико у ЕУ и "европској Србији" вреди живот једног Србина у односу на живот једног Француза. Правно је изједначено убиство из нехата једног Француза и (систематско, намерно) убиство 76 Срба! За време Хитлерове Европе убијано је 100 Срба за једног немачког војника - данас је изједначено 76 Срба са једним француским навијачем. Када се урачунају мучења и злостављања гњиланске групе, као и нестали (који су вероватно убијени) видимо да је потребно и знатно више Срба, да би се изједначили са вредношћу живота једног Француза. Да несрећа буде већа, овакав однос влада у српском правосуђу, које је "европским" реформама прихватило поменути систем вредности и по њему ради.

Овакво стање је алармантно и застрашујуће - можемо се питати: колико ће вредети српски живот ако Србија постане чланица ЕУ, када већ сада овако мало вреди? Хришћанској цивилизацији је овакво стање недопустиво. Потрудимо се сви да разобличимо и зауставимо тоталитарну, нехуману идеологију евро-атлантизма пре него што она преузме милитантне и бруталније облике. Егзистенција, достојанство и идентитет српског народа су угрожени - морамо се бранити и изборити за равноправност са другим народима Европе. Очекујемо од пријатељских држава да нас подрже у овој борби за сувереност и владавину права. Однос ЕУ према Србима, на жалост све више подсећа на однос претходних европских империја према Србима - Аустро-угарске и Трећег рајха.

 

http://www.alo.rs/vesti/35093/Ubistvo_Tatona_teze_od_pokolja_32_Srba

Pravnici smatraju da je 240 godina zatvora za 15 navijaca iznudena presuda

Ubistvo Tatona teze od pokolja 32 Srba!!!

Cetvrtak - 27.01.2011

Брис Татон

Presuda Viseg suda u Beogradu petnaestorici navijaca Partizana za ubistvo Brisa Tatona doneta je pod jakim politickim i medijskim pritiskom Zapada, ocenjuju pravni strucnjaci!

Ukupna kazna od 240 godina zatvora za premlacivanje francuskog navijaca u odnosu na 101 godinu zatvora za devetoro pripadnika gnjilanske grupe osudenih za pokolj 32 Srba, ukazuje na dvostruke arsine u primeni zakona.
Bivsi predsednik Ustavnog suda Srbije Slobodan Vucetic kaze da se radi o vrlo drakonskoj presudi.
- Uz napomenu da nisam upucen u predmete, ipak, stice se utisak da postoje nelogicnosti u visini kazne, naravno kada se uporede ova dva slucaja. Narocito, izgleda vrlo drakonska kazna u predmetu „Taton“ ako to posmatramo sa pravnog aspekta, jer nije dokazana individualna krivica, odnosno nije dokazano ko je od njih Francuzu naneo smrtonosne povrede. Vidim da javnost reaguje, da ima i onih koji misle da, upravo zbog toga sto to nije dokazano, ovo jeste vrlo visoka kazna. Videcemo sta ce biti u drugostepenom postupku, ali sam siguran da je sve ovo uradeno pod velikim politickim i medijskim pritiskom, ali i pritiskom Francuske, kao jedne vrlo mocne i uticajne drzave - komentarise Vucetic.

Advokat Borivoje Borovic tvrdi da nasi pravosudni organi na sve nacine zele da se dodvore Zapadu.

- Uvek sam za to da svako treba da odgovara za zlocin bez obzira na to ko ga je pocinio, ljudski zivot nema cenu. Medutim, toliko je ocigledno da kada Srbe treba da proglasimo ubicama i krivcima - tu smo vrlo rigorozni. A sve to cinimo kako bismo se dopali i dodvorili politickom trenutku koji diktira Zapad. Mislim da to nije dobro - komentarise Borovic, inace pravni zastupnik porodica nestalih i otetih Srba sa Kosova.

Bivsi republicki javni tuzilac Sinisa Simic objasnjava da su u slucaju gnjilanske grupe vazili blazi zakoni.

- Na prvi pogled, kada uporedimo ta dva slucaja, ispada da je zbog ubistva jednog coveka ukupna zatvorska kazna duplo veca nego za ubistvo 32 Srba. I to obicnom coveku moze da „bode oci“. A zasto je to tako?! Zato sto je u vreme izvrsenja krivicnog dela za gnjilansku grupu na snazi bio blazi krivicni zakon, koji je umesto smrtne kazne najvecu zaprecenu kaznu imao 20 godina zatvora, dok se u slucaju „Taton“ primenjivao zakon koji je sada na snazi i koji je dosta strozi, sada je za najteze krivicno delo zaprecena kazna od 40 godina. Ipak, mislim da su pre izricanja presude morale da se utvrde jos neke cinjenice. Ovako, ne znam sta da vam kazem... - prica Simic. Ipak, i po starom, „blazem zakonu“, gnjilanska devetorka dobila je (jos uvek nepravosnazno) 101, a ne 180 godina zatvora, koliko su iznosile maksimalne zatvorske kazne za pocinjene zlocine.  

Presuda je reakcija na sramotu Srbije

Advokat Toma Fila kaze za „Alo!“ da je presuda navijacima Partizana reakcija na to kako je ovaj zlocin prikazao Srbiju kao drzavu.

- Predmet „Taton“, koji u nekim delovima moze da bude i sumnjiv, predstavlja nasu sramotu. I reakcija na to je upravo ovakva presuda. E sada, da li je ona bas u potpunosti u redu, odlucice Apelacioni sud u daljem sudenju - dodaje Fila. 

GNJILANSKA GRUPA

KRIVICNA DELA:
- Ubistvo 32 osobe i tesko zlostavljanje 153 Srbina i Roma iz Gnjilana, u drugoj polovini 1999.
- O sudbini 34 civila i dalje se nista ne zna.
- Optuzeni su otimali ljude sa ulica i iz kuca, i odvodili ih u objekte u kojima su ih zlostavljali do smrti, a posebno su bili surovi prema zenama. Zrtvama su komadali tela, odsecali polne organe macetama, klestima lomili prste i silovali zene.
- Tela ubijenih sekli su testerama i sekirama i bacali u Livocko jezero.
- Dve zene su ispricale da su danima bile zatocene u internatu u Gnjilanu i bez prestanka silovane i tucene. „Molile smo da nas ubiju“, ispricale su prezivele na sudu.

BROJ OSUDENIH I KAZNE:
- Devetorica pripadnika OVK.
- Maksimalna kazna za zlocine za koje su pocinili je 20 godina zatvora, ali nijednom od njih nije izrecena.
- Trojica zlocinaca dobila su po 15, a sestorica po 10 godina zatvora.
- Sudsko vece je obrazlozilo da su morali da vode racuna o tome da neki od optuzenih u vreme izvrsenih zlocina nisu bili punoletni.
- Jedan od osudenih imao je 16 godina, a trojica 20 godina. Sud je posle izricanja presude, 29. decembra prosle godina, na slobodu pustio petoricu optuzenih.
- Za zatvaranje, pljacku, mucenje, zlostavljanje, silovanje i svirepa ubistva civila optuzeno je 17 pripadnika OVK, od kojih su osmorica u bekstvu i njima se sudi u odsustvu. Presuda nije pravosnazna. 

UBISTVO TATONA

KRIVICNO DELO: Ubistvo francuskog navijaca Brisa Tatona (28) u septembru 2009. godine.
- Zrtvu su tukli bakljama, drvenim palicama, sipkama, flasama i nogama gazili po glavi i telu.
- Nakon toga, dvojica ili trojica optuzenih su ga namerno bacili sa stepenista, sa visine od 4,28 metara. Sud odbacio stav tuzilastva da su ubistvo pocinili sa direktnim umisljajem.

BROJ OSUDENIH I KAZNE:
- Petnaest navijaca Partizana iz grupa „Alkatraz“ i „Irudicibili“.
- Maksimalna zaprecena kazna za krivicno delo je 40 godina zatvora.
- Cetvorici organizatora izrecene su kazne od 30 do 35 godina, a osmorici okrivljenih od 12 do 14 godina zatvora.
- Dvojica optuzenih osudena su na cetiri i pet godina zatvora zbog nasilnickog ponasanja, dok je optuzeni „jatak“ prosao sa uslovnom kaznom.
- Najmladi osudenik ima 19, a najstariji 30 godina. Medu njima ima studenata i ucenika, koji nikad nisu osudivani. Krivicno je jedino odgovarao organizator Dorde Prelic (25), koji je u bekstvu.


S. Vojinovic - D. Curuvija