Насловна О нама Download Везе Контакт

 

 

Демонстрације у Атини

РТС, субота, 24. апр 2010, 09:55 -> 11:11

Због најављених владиних мера штедње, сукоб демонстраната са полицијом у центру Атине. Око 2.000 људи покушало да допре да представнишва ЕУ, полиција их зауставила сузавцем.

Грчка полиција бацила је синоћ сузавац на демонстранте који су током дана марширали кроз центар Атине због најављених мера владе о активирању пакета помоћи Европске уније, јавио је Ројтерс.

Око 2.500 људи, углавном чланова левичарских и анархистичких група, учествовало је у протестној шетњи, организованој после одлуке премијера Грчке Јоргоса Папандреуа да активира механизме помоћи ЕУ и Међународног монетарног фонда са циљем извлачења Грчке из дужничке кризе која је уздрмала еврозону.

"Групица демонстраната покушала је да се пробије кроз кордон који их је спречавао да дођу до представништава ЕУ у Атини и полиција их је зауставила сузавцем", изјавио је неименовани полицијски званичник.

Лидер Нове демократије (НД), главне опозиционе партије у Грчкој, Антонис Самарас, критиковао је Папандреуову одлуку, наводећи да ће НД тражити решења којима ће бити "окончана контрола ММФ над Грчком брже него што се предвиђа".

Адеди, грчки синдикат запослених у јавној служби, позвао је своје чланове да присуствују протестном скупу у Атини, најављеном за уторак увече, пренела је грчка агенција Ана.

Одлука о активирању пакета помоћи ЕУ и позајмљивању средстава од ММФ-а представља нови варварски напад на права радника и ново понижавање за друштво, каже се у саопштењу Адедија.

"Ми, радници, наставићемо да ширимо борбу против непопуларних мера владе, ЕУ и ММФ-а", наводи се у саопштењу.

прилог на РТС-у - погледајте

Поновљени сукоби неколико дана касније - погледајте

паљење заставе ЕУ у Грчкој

паљење заставе ЕУ у Грчкој