Насловна О нама Download Везе Контакт

 

Ужасавајуће клевете Б92

"Б92 инфо" је овога пута погазила све могуће етичке, професионалне и законске норме у острашћеној и безумној фази медијског рата против Покрета 1389. Прилог "Zasto drzava tolerise klerofasizam?" објављен 9. октобра (линк) је неподношљива концентрација најгнуснијих лажи на рачун 1389.

"1389" се назива клерофашистичком организацијом, што је веома тешка клевета (као таква и кривично дело). Стављање етикете "клерофашизма" је 1945. и 1948. значило смртну пресуду или слање у логор на Голом Отоку. Да ли је данас иста судбина намењена младићима и девојкама у "1389"? Наш антифашизам је јасан (линк) и међународно признат од стране руског омладинског антифашистичког покрета Наши (преко 100.000 чланова) (линк) са којим озбиљно сарађујемо две и по године; од стране Амбасаде Руске Федерације (линк). 1389 је поносан на оружани слободарски антифашизам српског народа из Другог светског рата; а такође увек се сећамо жртава нацистичког геноцида над српским народом. Да ли данас Б92 жели да фалсификује историју?

Б92 лаже да 1389 "поново прети насиљем ЛГБТ популацији". Ми нисмо никада претили, нити сада претимо било коме, па ни ЛГБТ полулацији.

Б92 приказује фотографије које нису са сајта 1389 нити са facebook налога иједног члана 1389, већ се ради о подметнутој лажи, тојест злонамерној монтажи.

Б92 тврди да 1389 и друге организације стоје иза "visemesecne kampanje mrznje" која је "pracena najotvorenijim i najbrutalnijim pretnjama smrcu". Овакве монструозне клевете Б92 показују јасно да ова медијска кућа не заслужује националну фреквенцију и да је јавно деловање Б92 опасно по мир и спокој грађана Србије. Б92 је заправо најбољи пример говора мржње.

Б92 поистовећује одржавање геј параде са сувереношћу Републике Србије, што је морбидно, имајући у виду капитулантску уређивачку политику Б92 по питању статуса Косова и Метохије, што је много важније питање за сувереност.

1389 се оптужује да је извео "teska krivicna dela". Пошто постоји претпоставка (пресумпција) невиности, захтевамо од Б92 да изнесе јавно доказе о "кривичним делима" која је наводно починио 1389. Уколико то не уради, сматраћемо да је Б92 починио кривично дело клевете, а доказ је њихова вест.

Б92 понавља клевете (и тиме преузима одговорност) бившег републичког јавног тужиоца Слободана Радовановића који је оптужио 1389: "zbog delovanja koje je usmereno na nasilno rusenje ustavnog poretka, krsenje zajamcenih ljudskih i manjinskih prava ili izazivanje rasne, nacionalne ili verske mrznje" и чланове да су "na razne nacine povredivali Ustavom zagarantovana ljudska prava".

Б92 оптужује да су: "Obraz, 1389, Nasi, pa i Nacionalni stroj, poligon stvaranja ideoloskih platformi, a huliganske navijacke grupe su samo jedan od pojavnih oblika." - ово је потпуно бесмислена лаж, јер се све четири поменуте организације разликују по програму; Национални строј је неонацистичка организација, док је 1389 изразито антифашистичка, итд.

Б92 назива 1389 "екстремном" организацијом, што наравно, није тачно: ово је лаж коју Б92 често понавља не би ли јој тако обезбедио друштвену прихваћеност. Овај метод пропаганде није баш демократски, напротив.

1389 не припада "ekstremnodesnicarskoj sceni" како Б92 лажно тврди. Такође није истина да се 1389 ујединио са Наши-ма у августу. Наш главни савезник је покрет Наши из Русије, а не из Аранђеловца.

Б92 лаже да 1389 шири "pozive na linc pripadnika LGBT zajednice" и да практикује "govor mrznje".

Б92 оптужује 1389 за: "zalaganje za fizicko nasilje i likvidiranje onih cije im licne karakteristike nisu po volji" !! Очекујемо да Б92 изнесе доказе у прилог овим небулозним тврдњама, уколико то не учини, сматрамо да РРА и друге надлежне државне установе треба да одузму дозволу за рад Б92.

Б92 лаже да је 1389: "otvoreno pobratimska organizacija sa neskriveno nacistickom organizacijom Ruski obraz". 1389 нема никакву сарадњу, нити чак комуникацију са Руском образом. Колико нам је познато, Руски образ није нацистичка организација.

Б92 лаже да се 1389 бави "akcijama poput "cestitanja" 11. jula, godisnjice genocida u Srebrenici". Трагични догађај у Сребреници се не може никако назвати геноцидом, јер се тиме врећају милионске српске, јеврејске, ромске, руске и друге жртве геноцида у Другом светском рату од стране нациста. Ми нисмо извели акцију "честитања 11. јула".

Реченица: "Nemoguce je ovom prilikom navesti sve moguce dokaze o klerofasistickim aktivnostima te organizacije" јасно говори о мржњи, острашћености и злоби са којом Б92 извештава, али исто тако и о потпуном недостатку аргумената.

Б92 повезује 1389 са непостојећим коалиционим партнером који захтева рехабилитацију Димитрија Љотића; ми ни са овом иницијативом немамо никакве везе. Б92 затим образлаже своје тумачење Љотићевог антисемитизма и немачког терора у окупираној Србији 1941. а све се то директно повезује (на сумануте начине) са 1389 речима: "organizacija koja je zatrazila rehabilitaciju jednog notornog fasiste i izdajnika" и додаје: " "Antifasizam" SNP Nasi 1389 jednak je "mirotvorstvu" Ljoticevog Zbora. " ?? Овакве глупости тешко је разумно квалификовати.

Још једна лажна тврдња: "Na skupu policijskih sindikata koji je odrzan 5. oktobra, pripadnici SNP Nasi 1389 su delili letke".

23.10.2010.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=10&dd=09&nav_id=464204

B92 Info Vesti Drustvo

Zasto drzava tolerise klerofasizam?

9. oktobar 2010. | 14:20 | Izvor: B92.net Beograd -- Kako je moguce da godinu dana nakon eskalacije homofobije i ksenofobije nisu zabranjene klerofasisticke organizacije koje ponovo prete nasiljem LGBT zajednici?

Sajt 1389 osvanuo danas sa jasnom porukom (B92)

Dan pred Paradu ponosa, situacija u vezi sa resenoscu vlasti da brani Ustav Republike je mnogo bolja nego pre godinu dana. Ali, neka pitanja ostaju.

2009. je javnost u Srbiji bila svedok visemesecne kampanje mrznje protiv pripadnika jedne manjinske grupacije u drustvu, koja je bila pracena najotvorenijim i najbrutalnijim pretnjama smrcu.

Prednjacili su pripadnici klerofasistickih organizacija Obraz, 1389 i Nasi.

Drzava je nespremnost prosle godine platila veoma neprijatnom "kapitulacijom", kako su je nazvali proslogodisnji organizatori Povorke ponosa. Iako su ministri po svaku cenu zeleli u medijima da predstave epilog drugacije, kao odlaganje skupa, jasno je da je imperativna preporuka o premestanju skupa sa mesta gde je prijavljen po Zakonu o javnim okupljanjima bilo priznavanje da ne moze osigurati bezbednost u centru Beograda, sto opet direktno znaci samo jedno – da na delu teritorije, i to u samom srcu prestonice, nije mogla da garantuje suverenitet Republike Srbije, tj. supremaciju drzavne sile nad onima koji nelegalno zele da vrse vlast.

Takva blamaza je bila dovoljna da se drzavne institucije potrude da je ne dozive ponovo.

Ministar policije Ivica Dacic je jedini politicar iz Vlade koji je pre nekoliko dana otvoreno priznao sa koje strane je takode dolazio pritisak.

"Neodrzavanje Povorke ponosa prosle godine bilo tema na svim sastancima u Evropi na kojima sam ucestvovao. Ocigledno da je ta tema znacajna u nekim evropskim institucijama za razliku od predrasuda na nasim prostorima", rekao je Dacic.

Nakon sto su 2009. ekstremisticke organizacije imale prostor cak i na naslovnim stranama uglednih dnevnih listova i gledanih nacionalnih televizija, tragican kraj mladog Francuza je ocigledno bila dobra lekcija medijima.

Vazno je napomenuti da niko od clanova tih organizacija prosle godine nije odgovarao za teska krivicna dela pretnji smrcu, vec samo za pojavljivanje na neprijavljenom javnom skupu.

Republicki javni tuzilac Slobodan Radovanovic podneo je 25. septembra 2009. Ustavnom sudu Srbije predlog za zabranu rada udruzenja gradana "Otacastveni pokret Obraz" i "1389" zbog delovanja koje je usmereno na nasilno rusenje ustavnog poretka, krsenje zajamcenih ljudskih i manjinskih prava ili izazivanje rasne, nacionalne ili verske mrznje.

Tuzilastvo je uocilo da su organizacije "Obraz" i "1389" uzrocnici brojnih incidenata, kojima su njihovi pripadnici, pridrzavajuci se osnovnih nacela, statuta i saopstenja njihovih organizacija, na razne nacine povredivali Ustavom zagarantovana ljudska prava.

Nakon serijala "Insajdera" i pretnji Brankici Stankovic, Radovanovic je podneo 16. oktobra 2009. predlog i za zabranu 14 ekstremnih navijackih podgrupa Partizana, Crvene zvezde i Rada, mada je jasno da se zapravo radi o "preklapanju clanstva", jer su Obraz, 1389, Nasi, pa i Nacionalni stroj, poligon stvaranja ideoloskih platformi, a huliganske navijacke grupe su samo jedan od pojavnih oblika.

Nakon toga su prolazili meseci i meseci. Bez obzira na reformu pravosuda, i na seljenje sudova, i na poslovicnu sporost istih – ostaje nejasno zasto se o ovako ozbiljnom pitanju Ustavnu sud nije izjasnio, pogotovo sto se antagonizmi u drustvu nisu stisavali.

Predsednik Srbije Boris Tadic je pocetkom avgusta porucio kako se nada da ce se Ustavni sud uskoro izjasniti o inicijativi za ukidanje ekstremnih organizacija.

Medutim, tek 3. oktobra predsednica Ustavnog suda Srbije Bosa Nenadic je najavila da ce taj sud odrzati 13. oktobra (tri dana nakon Parade ponosa) pripremnu sednicu o zahtevu za zabranu 14 ekstremnih navijackih grupa.

Povodom zahteva za zabranu rada klerofasistickih organizacija, Nenadiceva je navela da "i dalje smatra da su ovi predmeti medu najvaznijima u Sudu i da ce sudije izvestioci, saglasno planu rada, uskoro predloziti dalje postupanje Suda."

Ostaje nejasno kako su na dnevni red dosle huliganske grupe pre klerofasistickih, iako je tuzilac izjasnjavanje USS-a o ovim potonjim zatrazio ranije. No to nije ni bitno, jer je reakcija zakasnela u oba slucaja.

1389 i Nasi kao pobornici "antifasizma Ljoticevog tipa"

Fejsbuk profil jednog od lidera 1389 Nasi (B92)

Ono sto se promenilo u poslednjih godinu dana jeste da su liderstvo na ekstremnodesnicarskoj sceni od Obraza preuzeli 1389 i Nasi, svojim ujedinjenjem u avgustu.

I ne samo to. Vidna je i tendencija spomenutih organizacija da na svaki nacin prikriju otvorene pretnje i pozive na linc pripadnika LGBT zajednice, sve sto bi davalo neposredan povod za akciju nadleznih organa. Medutim, govor mrznje i agresija od licnosti koje u medijima predstavljaju te organizacije su toliko ocigledni da nije potrebno puno truda u dokazivanju nastavka njihove protivzakonite aktivnosti, tj. kontinuiteta sa proslom godinom.

Narocito tragikomicno izgledaju nastojanja Srpskog narodnog pokreta 1389 Nasi da se uvrede usled klasifikovanja njihove organizacije kao klerofasisticke. Za razliku od Nacionalnog stroja Gorana Davidovica (koji izdrzava zatvorsku kaznu), koji bastini autentican nacizam idola iz Drugog svetskog rata, Obraz, a u jos vecoj meri SNP Nasi 1389, "osavremenili su pristup", predstavljajuci se javnosti kao srpske "nacionalisticke" organizacije koje navodno nemaju nikakve veze sa fasizmom. Kao da zalaganje za fizicko nasilje i likvidiranje onih cije im licne karakteristike nisu po volji nije upravo osobenost ove ideologije.

SNP Nasi 1389 u toj strategiji ide i dalje. Iako je otvoreno pobratimska organizacija sa neskriveno nacistickom organizacijom Ruski obraz, SNP 1389 Nasi pokusava sebe da predstavi zastitnikom "naroda" i radnickih prava, toboze po uzoru na levicarski i anarhisticki pokret u Grckoj.

Naravno, kada se na sajtu pogleda spisak njihovih aktivnosti, nece se medu njima naci nista poput akcija podrske radnicima u strajku u preduzecima koja su nastradala u postupku privatizacije. Ono sto apsolutno dominira su aktivnosti usmerene ka jacanju "unutarnarodnog" konflikta – bilo da su usmerene protiv ljudi drugacijeg seksualnog usmerenja, bilo da jacaju interetnicke tenzije u regionu (akcijama poput "cestitanja" 11. jula, godisnjice genocida u Srebrenici ili "dodeljivanja ulice” Ratku Mladicu).

Nemoguce je ovom prilikom navesti sve moguce dokaze o klerofasistickim aktivnostima te organizacije, ali je posebno indikativno i u cemu svoje ideolosko i istorijsko uporiste vidi SNP Nasi 1389.

Nasi su 10. maja 2010. zapoceli kampanju za rehabilitaciju "srpskog velikana, politicara, hriscanskog mislioca i filozofa Dimitrija Ljotica".

Ljotic je bio osnivac fasisticke organizacije Zbor (1934). Beogradska stampa i demokratska javnost je Ljotica jos 1937. raskrinkala kao placenika Treceg rajha. Iako je politicka organizacija ovog "velikana i politicara" bila minorna na politickoj sceni, ne uspevajuci da osvoji vise od jedan odsto glasova na parlamentarnim izborima, uspevala je, uz pomoc profasistickih struktura u rezimu Kraljevine Jugoslavije, da igra ulogu koju danas prizeljkuju pojedine omladinske fasisticke organizacije u Srbiji.

Ljoticevci su bili jedina politicka snaga na podrucju predratne Srbije koji su, poput nacista, trazili obracun sa Jevrejima, zahtevajuci "likvidaciju jevrejstva".

Dimitrije Ljotic je bezrezervno prihvatio svrseni cin nacisticke agresije i komadanja zemlje, prikljucivsi se na taj nacin nemackoj osvajackoj politici u trenutku kada je okupator najavio surovi obracun sa svima koji pokusaju bilo kakav otpor ovom svrsenom cinu: u naredbi koju je okupator plakatirao po svim mestima u Srbiji, pocev od 19. maja 1941, obznanjuje se da ce za jednog ubijenog Nemca biti streljano sto Srba. Prethodno su, 9. maja 1941, nacisti zabranili rad svim predratnim politickim organizacijama, sem Ljoticevom Zboru, sto dovoljno svedoci o stepenu poverenja okupatora u domace fasiste.

Svi oni koji zahtevaju politicku rehabilitaciju Dimitrija Ljotica pljuju po grobovima 3.000 kragujevackih civila streljanih 21. oktobra 1941. U ovom zlocinu nad stanovnicima Kragujevca zajedno sa Nemcima ucestvovali su ljoticevci Petog dobrovoljackog odreda sa komandantom, istaknutim clanom Zbora, Marisavom Petrovicem na celu. Tadasnji gradonacelnik ovog grada, istaknuti clan Zbora Strahinja Janjic podnece uskoro inicijativu za formiranje srpske SS divizije, koja je po njegovoj i zamisli njegovih nemackih gospodara, trebalo da bude upucena na Istocni front.

Paradoksalno je da organizacija koja je zatrazila rehabilitaciju jednog notornog fasiste i izdajnika tvrdi za sebe da je antifasisticka i patriotska. "Antifasizam" SNP Nasi 1389 jednak je "mirotvorstvu" Ljoticevog Zbora.

Poziv policiji na dezerterstvo

Na skupu policijskih sindikata koji je odrzan 5. oktobra, pripadnici SNP Nasi 1389 su delili letke, u kojima su nedvosmisleno pozivali pripadnike MUP-a da se "10. oktobra ne sukobljavaju sa gradanima koji se protive skaradnom skupu pedera."

"Pokаzite grаdаnimа Srbije dа niste kerovi, kаko vаs neki pogrdno nаzivаju, koji slusаju svаko nаredenje rezimа vec dа ste policаjci koji su u sluzbi svog nаrodа. Nаredenjа kojа su protiv nаrodа se ne smeju izvrsiti. Nemojte izаci nа ulice 10. oktobrа kаko bi nа mirаn nаcin bilа otkаzаnа pаrаdа pederа zаkаzаnа zа tаj dаn", stoji u njihovom pozivu.

Posebno interesantna je konstrukcija po kojoj je za "mirno otkazivanje parade" potrebno da pripadnici MUP-a dezertiraju od svojih duznosti.

Sisanje ili blejanje, ovce su ovce

U sredu uvece je u prepunoj dvorani Sava centra odrzana premijera dugo ocekivanog filma "Sisanje", mladog reditelja Stevana Filipovica i njegove ekipe.

Film nije stao na poruci protiv nasilja. U poslednjih 15 minuta je dao kontroverzan, ali svakako jedan od mogucih odgovora na pitanje iz naslova ove teme.

Teofil Pancic: Pankerski eksplicitan krik protesta, drsko uperen prst pravo u epicentar drustvenog zla.

Kvir aktivistkinja: "U nedelju, 10. oktobra nece biti golih dupeta, niti seksa na ulicama Beograda, a svako ko dode u park kod SKC-a, ucestvovace u istorijskom zauzimanju javnog prostora od strane LGBT populacije i prijatelja, pomalo obesmisljenom policijskom paradom, koja je na zalost neophodna da bi se ovaj skup uopste desio."

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=10&dd=09&nav_id=464204