Download
 
Niko ko ima srpski pasos s mestom prebivalista na teritoriji Kosova nece uzivati vizne olaksice, bez viza 250.000 Srba registrovanih na KiM!

BEOGRAD - Evropska unija ce izuzimanjem stanovnika Kosova iz vizne liberalizacije za Srbiju priznati juznu srpsku pokrajinu kao nezavisnu drzavu! Kako je saopsteno iz Evropske komisije, niko ko ima srpski pasos s mestom prebivalista na teritoriji Kosova nece uzivati vizne olaksice! Ovakvim gestom EU nastavlja progon 250.000 raseljenih Srba i nealbanaca iz juzne srpske pokrajine jer ih prisiljava da se odreknu svojih ognjista ako zele da dobiju beli sengen.
U nacrtu predloga vizne liberalizacije pise da ona vazi za gradane s prebivalistem na teritoriji Srbije, ali ne i za gradane s prebivalistem na teritoriji Kosova pod Rezolucijom 1244. Kako raseljeni sa KiM imaju prebivaliste u juznoj pokrajini, a van nje samo boraviste, morali bi da ozvanice prebivaliste u centralnoj Srbiji ili Vojvodini da bi dospeli na belu sengen listu! S druge strane, tako gube status raseljenih lica i statisticki se brisu s liste prognanih koji bi trebalo da se vrate u pokrajinu.
U Vladinoj Kancelariji za evropske integracije nisu mogli nista da komentarisu, jer im nacrt predloga jos nije stigao.
- Cim vidimo nacrt predloga, moci cemo da iznesemo misljenje - kratka je bila Ivana Duric, zaduzena za odnose s javnoscu u Kancelariji za evropske integracije.
Slicno razmisljaju i u Radnoj grupi za liberalizaciju viznih odnosa sa EU, gde smo dobili samo nezvanicnu izjavu.
- Imamo samo ono sto smo procitali u medijima. Tu se opet spominje da je Kosovo teritorija, a ne drzava, i da je pod Rezolucijom 1244, a znamo da ta rezolucija postuje suverenitet Srbije. Likovanje Pristine je preuranjeno. Treba sacekati da dobijemo taj nacrt, koji je podlozan i menjanju do kraja godine, kada treba da dode na usvajanje - kazu u Radnoj grupi.
U MUP Srbije tvrde da izuzimanje KiM iz vizne liberalizacije nema nikakve veze s njegovim priznavanjem, vec su u pitanju bezbednosni motivi. Kako isticu, restriktivne mere odnose se samo na Albance, a ne na Srbe, bez obzira na to da li i dalje zive u juznoj pokrajini ili su raseljeni. Iako jasno pise da su izuzetak za beli sengen gradani s prebivalistem na teritoriji Kosova, u MUP kazu da to treba citati izmedu redova.
- EU nece sumnjive ljude sa srpskim pasosima. MUP Srbije na Kosovu ne moze da radi terensku proveru, jer nas tamo nema. Zapravo, problem je s Albancima, jer njih ne mozemo da proverimo. Za Srbe koji zive na KiM imamo podatke ovde, a i nacin da ih proverimo na srpskom delu pokrajine. Za teritoriju pod kontrolom Albanaca to nije slucaj. Ni za raseljene nema problema jer imaju boravak u Srbiji i pravo na biometrijske pasose - objasnjavaju u MUP.
Dosad je oko 1.500 Albanaca dobilo srpske biometrijske pasose, dok je prijave podnelo oko 7.600.
Kuci: EU priznala Kosovo
Zamenik premijera Kosova Hajredin Kuci izjavio je da je EK u pravnom i politickom smislu jasno porucila da gradani Kosova ne treba da uzimaju srpska identifikaciona dokumenta.
- Jasno je da je Kosovo nezavisna drzava i da su njeni gradani drzavljani Kosova. Ono sto se radi u Srbiji predstavlja tendenciju za razne zloupotrebe. Ubeden sam da ce gradani republike Kosovo, sto obuhvata i Srbe, biti okrenuti kosovskom identitetu - rekao je Kuci, dodavsi da vlada Kosova ocekuje da EK jasno oznaci put vizne liberalizacije i za Kosovo.

http://www.kurir-info.rs/clanak/politika/kurir-08-07-2009/vizni-genocid