Íŕńëîâíŕ Î íŕěŕ Download Âĺçĺ Ęîíňŕęň

BEOGRAD 31. 10. 2010, PRESS

Divlji zapad u Srbiji: "Blekvotersi" jure Mladica!!

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/138873/Divlji+zapad+u+Srbiji%3A+%22Blekvotersi%22+jure+Mladi%C4%87a!!.html

Ova jedinica promenila ime u „Xe" zbog strasnih zlocina u Iraku. Kako ce policija da izade na kraj s profesionalnim ubicama CIA, kad ne moze ni sa huliganima. Ratko Mladic, sa gotovo 20 miliona dolara, treci na listi najtrazenijih ljudi sveta, odmah iza Bin Ladena i Al Zavahirija

Agenti najvece americka privatne bezbednosne kompanije „Xe", poznatije kao „Blekvoter", ukljucile su se u poteru za Ratkom Mladicem i nagradu od deset miliona evra koju je raspisala Vlada Srbije, saznaje Press.

„Blekvotersi" su najjaca privatna vojska u svetu koja se dokazala u ratovima u Iraku i Avganistanu, a kako smo saznali u domacim bezbednosnim krugovima, Mladiceva glava im je postala interesantna jer je nakon podizanja nagrade za informacije koje bi dovele do njegovog hapsenja, bivsi komandant Srba u Bosni postao jedan od tri najtrazenija begunca u svetu.

Divlji zapad u Srbiji

- Hvatanje Mladica, pored deset miliona evra, sto je skoro 14 miliona dolara, donosi i pet miliona dolara koje donosi americki program „Nagrada za pravdu". To je skoro 20 miliona dolara, koliko privatna vojska u Iraku zaradi za godinu dana, a u poteri za Mladicem ipak ima manje rizika. Za najtrazenijeg svetskog begunca Osamu bin Ladena nagrada je 25 miliona dolara - kaze izvor Pressa.

Promenili ime zbog ubijenih civila u Iraku

Bezbednosna kompanija „Blekvoter" osnovana je 1997. godine i danas je najveca od tri privatne kompanije sa kojima posluje americka vlada. Oko 90 odsto poslova „Blekvotersa" u vezi je sa uslugama vladama drzava sirom sveta. „Blekvoter" je vodio operacije u Iraku za Stejt dipartment, a iracka vlada je kompaniji prosle godine oduzela dozvolu za rad, posto su izvestaji zabelezili cak 14 incidenata u kojima su ucestvovali njihovi vojnici. U tim incidentima poginulo je deset civila, a sedam je ranjeno. „Blekvoter" je jos 2007. godine promenio ime u „Xe" kako bi se „ime kompanije distanciralo od angazmana u Iraku".

 

Domaci strucnjaci za bezbednost isticu da ukljucivanje „Blekvotersa" u poteru za Mladicem od Srbije moze lako da napravi Divlji zapad, u kom bi horde naoruzanih agenata bez ikakve kontrole jurile nagradu i ugrozavale bezbednost gradana, sto je, kako kazu, posledica nepromisljene odluke da se ponudi velika nagrada za Mladica.

Boza Spasic, privatni detektiv i nekadasnji funkcioner Sluzbe drzavne bezbednosti, kaze da ce visoka nagrada privuci i veci broj stranih „lovaca na glave", a prema njegovim informacijama jedan broj njih je vec krenuo sa operacijama. On potvrduje da je hvatanje begunaca daleko privlacnije za privatne vojske od angazmana na ratnim zaristima.

- Glasina o velikoj nagradi privlaci avanturiste iz citavog sveta. Koliko sam cuo, dolaze i lovci na glave iz Nemacke. Do mene su dolazile glasine da su lovci pristigli u Beograd i pre nego sto je bila podignuta nagrada, sto znaci da je ta informacija kruzila i pre nego sto je nasa vlada zvanicno to ucinila. Prema informacijama koje ja imam, blokirali su Novi Beograd, jer su pouceni iskustvom sa Radovanom Karadzicem i pokusace sve da bi predupredili nasu policiju. I sada je u svakom kaficu, u svakoj kafani, u svakoj radnji na delu opsta spijunaza - kaze Spasic.

Vojni analiticar Veljko Kadijevic kaze da je nenormalno da dopustimo strancima da „vitlaju oruzjem po nasoj teritoriji i jure coveka koji je, ipak, nas gradanin". On upozorava da postoji velika opasnost od izbijanja oruzanih sukoba.

- Pretvoricemo se u Divlji zapad gde ce da jurisa ko kako stigne, a glavni posao drzave bice koga da prijavi i koliko ce lovaca na glave da dode ovde. Uvek postoji mogucnost da dode do sukoba kada vam dode neko sa oruzjem. Kako objasniti da oni mogu naoruzani da se krecu po ovoj teritoriji. Mogu da zakucaju na necija vrata sa sacmarom jer imaju informaciju da je tu Mladic i da postrojavaju ljude. „Blekvotersi" su ozbiljna vojska koja je bila u Iraku, gde su imali problema zbog stradanja civila i korupcije, zbog cega su i promenili ime. Ova drzava ima dovoljno bezbednosnih sluzbi i odbrambenih snaga koje su u stanju da rese problem koji predstavlja kao svoj prioritet. Ne vidim razlog za raspisivanje visoke nagrade. Da li to znaci da do sada nije bilo rezultata samo zato sto nagrada nije dignuta na deset miliona? - pita Kadijevic.

„Blekvoter" ogranak CIA?

Marko Nicovic, clan Borda direktora medunarodne policije za narkotike, kaze za Press nedelje je „Blakvoter" privatna kompanija samo na papiru, a da je u stvarnosti ogranak CIA za specijalne operacije.

- „Blekovetr" je specijalna jedinica CIA, koja se vodi kao privatna, da bi u slucaju skandala americka vlada bila cista. Oni rade i privatno za druge vlade, ako se dobro plati. Njihovo angazovanje nije samo zbog nagrade nase vlade, sumnja se da su ih Saudijci platili da uhvate naseg „kapitalca" - tvrdi Nicovic.

I Zoran Dragisic, profesor na Fakultetu za bezbednost, kaze da cemo da se pretvorimo u „Teksas iz 17. veka" jer kod nas ne postoji pravni osnov za delovanje privatnih bezbednosnih kompanija, a nasa drzava nece moci da im se suprotstavi.

Policija da hapsi lovce

- To je posledica nepromisljene odluke da se raspise nagrada od deset miliona kako bi se prikupili neki jeftini poeni, da bi se potcenila inteligencija Serza Bramerca. Kod nas ne postoji zakon o privatnoj bezbednosti i ne postoji osnov da oni dodu ovde. Amerikanci nude pet miliona dolara za glavu Mladica, ali je njihov pravni sistem potpuno drugaciji od naseg. „Blekvotersi" nemaju u Srbiji pravni osnov po kome bi delovali. Ako se pojave, policija mora da ih uhapsi. Problem je sto su oni velika americka firma i ne znam ko ce to da im kaze. Mi imamo vlast koja bezi od fudbalskih navijaca, a kako bi se postavili prema ozbiljnoj americkoj firmi - kaze Dragisic.

NEMILOSRDNI... „Blekvotersi" poubijali mnogo civila


V. Miladinovic