Download
Politikolog Bodo Veber:

"Nemacka ce podrzati Srbiju ako promeni politiku prema Kosovu"

Beta | 03. 05. 2010. - 15:03h | Foto: Deutsche Welle | Komentara: 349

Nemacki politikolog Bodo Veber ocenio je danas da ce Nemacka podrzati kandidaturu Srbije za clanstvo u EU ukoliko Beograd promeni svoju drzavnu politiku prema Kosovu i izruci Ratka Mladica Haskom tribunalu.

 Veber poziva Srbiju da izruci Mladica

"Ako Srbija promeni svoju drzavnu politiku prema Kosovu i izruci Ratka Mladica jos ove godine Haskom tribunalu, ni Nemacka u tom slucaju vise nece moci da koci Evropsku uniju pri davanju Srbiji statusa kandidata", rekao je Veber za Dojce vele na srpskom jeziku uoci posete potpredsednika Vlade Srbije Bozidara Delica Berlinu.

On je podvukao da glavni razlog zbog kojeg Nemacka nece podrzati kandidaturu Srbije lezi u nemackoj unutrasnjoj politici.

"Tu je jasna linija, pogotovo sa novom Vladom od jeseni prosle godine, da se do daljeg nece podrzavati prosirenje Evropske unije na Zapadni Balkan, izuzev Hrvatske", ocenio je Veber.

Dojce vele ocenjuje da Nemacka nece podrzati kandidaturu Srbije za EU, ali ni ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruzivanju iz dva razloga. Prvi razlog je taj sto Srbija ne zeli da prizna nezavisnost Kosova, a drugi - nedovoljna saradnja sa Haskim tribunalom.

Dojce vele navodi da ce Delic posetu Nemackoj iskoristiti za lobiranje za kandidaturu Srbije za clanstvo u EU, ali da to, kako tvrdi taj radio, nece ici bas lako.

Podseca se da, prema poslednjoj odluci nemackog Ustavnog suda, svaku novu kandidaturu za clanstvo u Evropskoj uniji neke zemlje, prethodno mora da odobri nemacki parlament.

Zbog toga je, navodi Dojce vele, potpredsedniku Vlade Srbije, od ukupno 50 planiranih sastanaka tokom visednevne posete sluzbenom Berlinu, najvazniji onaj kada ce se obratiti clanovima parlamentarnog Odbora za pitanja Evropske unije.

Politikolog Veber kaze da postoji i znacajna simbolika u tome sto u Nemacku ovoga puta ne dolazi ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremic.

"Ne cudi to sto u Berlin ovog puta nije dosao ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremic, koji je svojim nacionalistickim istupima poslednjih meseci prilicno udaljio Srbiju od Evropske unije", ocenjuje Veber za Dojce vele.

http://www.blic.rs/Vesti/Politika/187681/Nemacka-ce-podrzati-Srbiju-ako-promeni-politiku-prema-Kosovu

 

Veber: Podrska Srbiji ako promeni politiku

Berlin Nemacki politikolog Bodo Veber ocenio je da ce Nemacka podrzati kandidaturu Srbije za clanstvo u EU ukoliko Beograd promeni svoju drzavnu politiku prema Kosovu i izruci Ratka Mladica Haskom tribunalu.

Ako Srbija promeni svoju drzavnu politiku prema Kosovu i izruci Ratka Mladica jos ove godine Haskom tribunalu, ni Nemacka u tom slucaju vise nece moci da koci Evropsku uniju pri davanju Srbiji statusa kandidata, rekao je Veber za Dojce vele.

On je podvukao da glavni razlog zbog koga Nemacka nece podrzati kandidaturu Srbije lezi u nemackoj unutrasnjoj politici. Tu je jasna linija, pogotovo s novom vladom od jeseni prosle godine, da se do daljeg nece podrzavati prosirenje Evropske unije na zapadni Balkan, izuzev Hrvatske, ocenio je Veber.

Dojce vele ocenjuje da Nemacka nece podrzati kandidaturu Srbije za EU, ali ni ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruzivanju iz dva razloga. Prvi razlog je taj sto Srbija ne zeli da prizna nezavisnost Kosova, a drugi nedovoljna saradnja s Haskim tribunalom.

Podseca se da, prema poslednjoj odluci nemackog Ustavnog suda, svaku novu kandidaturu za clanstvo u Evropskoj uniji neke zemlje prethodno mora da odobri nemacki parlament.

Politikolog Veber je, pred jucerasnju posetu potpredsednika Vlade Srbija Bozidara Delica, rekao da postoji i znacajna simbolika u tome sto u Nemacku ovoga puta ne dolazi ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremic.

Ne cudi to sto u Berlin ovog puta nije dosao ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremic, koji je svojim nacionalistickim istupima poslednjih meseci prilicno udaljio Srbiju od Evropske unije, ocenio je Veber.

Beta


[objavljeno: 03/05/2010]

http://www.politika.rs/rubrike/vesti-dana/Veber-Podrshka-Srbiji-ako-promeni-politiku.lt.html

 

, 4. 2010., 3. :