Насловна О нама Download Везе Контакт

Лаж са дијагоналом од 75 центиметара

Клевета на насловној страни "Борбе"

Дневни лист "Борба" је 18.09.2009. године на насловној страни објавио клевету, тако ужасну и сложену, да би се о њој могао написати магистарски рад. Клеветничка вест доминира насловном страном, а затим се преноси на целу 2. и 3. страну листа, који је, иначе, веома великог формата. Наднаслов: "Фашизам у обланди", наслов:" "1389" нуди редакцијама новац за фотографије учесника Поворке поноса", поднаслов: "Да ли ће тужилац коначно реаговати". Читав чланак је у делу у коме се бави Покретом 1389 (осим Радојкове изјаве ) - неистинит. Ми, наравно, нисмо нудили новац редакцијама нити тражили фотографије. Објављује се на насловној страни лажни допис 1389 у коме се наводно нуди новац за фотографије. Лажни допис садржи амблем Покрета 1389, који је заштићен код Завода за заштиту интелектуалне својине Србије, чиме је случај по Борбу драстично погоршан. Помиње се и некакав измишљени пројекат "Заштити своје дете", од кога се такође ограђујемо. Цео чланак одише мржњом. На 2. и 3. страни се хорор наставља, обе стране су посвећене лажној вести о откупу фотографија учесника геј параде. Дијагонала ове две странице износи 75 центиметара. На 3. страни је поново приказан лажни допис са заштићеним грбом. Као доказ осмишљености (а не наивности) целе анти-1389 кампање и одговорности уредништва и новинара, служи изјава председника управног одобра 1389 Радојка Љубичића, у којој се он у име Покрета 1389 потпуно ограђује од клевете да 1389 откупљује фотографије од новинских редакција; ову изјаву је "Борба" пренела, али је то није спречило да објави и лажи са којима прилог обилује.

http://www.borba.rs/content/view/9264/123/

"Електронске новине" се придружују лажи:

http://www.e-novine.com/drustvo/30082-Fotografije-1389-ostale-ludosti.html

(скраћена) вест са веб презентације "Борбе":

„Pokret 1389" trazi od medija fotografije ucesnika
17.09.2009.
лажни допис објављен у Борби„Srpski narodni pokret 1389" obavestio je redakcije beogradskih medija da zeli da otkupi fotografije ucesnika Parade ponosa. U pozivu „1389" navodi se da ce fotografije biti koriscene za projekat "Zastiti svoje dete", odnosno bice postavljene na jednom sajtu kako bi, kako se navodi, roditelji mogli da prepoznaju seksualno devijante osobe i zastite svoju decu od njihovog stetnog uticaja.

"Ponuda se odnosi na fotografije na kojima se vide lica ucesnika tzv. Parade ponosa tako da ce placanje biti vrseno po broju lica na fotografiji, a ne samo po broju fotografija. Ponuda se ne odnosi na fotografije ucesnika pod maskama i javnih licnosti. Pravo na slanje ponuda imaju redakcije, ali i fotografi pojedinacno. Molimo da se sve ponude dostave do 23. septembra", navodi se u saopstenju. Jos se dodaje da "ovo nije javno saopstenje vec interna ponuda" i moli se da se sadrzaj ne objavljuje u javnosti.

Medutim, iz „Pokreta 1389" kazu da ovaj projekat nema veze sa tom organizacijom i da akteri koji te stavove proklamuju nisu clanovi tog pokreta.

Radojko Ljubicic predsednik Upravnog odbora „Pokreta 1389" kaze za "Borbu" da taj pokret zeli da se mirnim protestom i okupljanjem spreci Povorka ponosa. "Zelimo da ljudi koji dele nase misljenje bude u tolikom broju da organizatori odustanu od povorke. Razumemo da je neko homoseksualac ali to nije prikladno u Srbiji. Njihovo javno okupljanje na ulicama urusilo bi sve vrednosti naseg drustva", rekao je Ljubicic.

насловна страна Борбе, 18.09.2009.

насловна страна Борбе, 18.09.2009.

на слици је лењир од 50 центиметара:

2. и 3. страна Борбе, 18.09.2009.