Насловна О нама Download Везе Контакт

 

Ратнохушкачко деловање ЦЕАС-а

Центар за евроатлантске студије ЦЕАС, се залаже за улазак Србије у НАТО. Ова организација коју води извесна Јелена Милић, издала је саопштење 13.10.2010. поводом догађаја у вези геј параде 10. октобра и прекида фудбалске утакмице у Ђенови. Они учеснике протеста називају "паравојним формацијама" и "пешадијом". Они траже "реформу војске", тојест њено покоравање НАТО пакту, а у НАТО апарат по њима треба да уђе и српско правосуђе (које је по њима део система безбедности). Такође за ЦЕАС су сви који не прихватају еропске интеграције, сумњиви и потенцијално повезани са поменутом "пешадијом" и "паравојним формацијама".

Сматрамо да је овакав иступ ЦЕАС-а отворено ратнохушкачко деловање усмерено на трајно и структурно дестабилизовање безбедности Србије. ЦЕАС је подржао геј параду, иако је морао знати да ће она довести до ескалације сукоба. Сами називи "паравојне формације" и "пешадија" за махом, средњошколце који су се, већином спонтано окупили, да искажу своје противљење одржавању геј параде, говори, да ЦЕАС тражи употребу ватреног оружја против ових група, јер се само ватреним оружјем држава обрачунава са "паравојним формацијама". То би значило да сада ЦЕАС очекује да српска полиција пуца и убија апсолутно ненаоружане средњошколце. Али не само то, већ употребљени термини говоре да ЦЕАС сматра да интервенција Полиције није довољна и да треба да интервенише војска, јер, као што је познато, првенствено војска делује против "паравојних формација". Наравно, ако војска и правосуђе приступе НАТО пакту, сви ће бити ослобођени одговорности за злочине према свом народу. За ЦЕАС су сви противници евроатлантских интеграција потенцијална опасност.

Сматрамо овакво јавно деловање злонамерним и усмереним на изазивање унутардржавних сукоба и њихово распиривање до оружаног сукоба и на крају грађанског рата. Ово подсећа на крвави сценарио распада Југославије, а улога НАТО пакта јесте да се појави као "миротоворац" који улази на територију, заузима стратешке тачке, намеће своју команду и успоставља примат своје власти, која је свуда била анти-српског карактера. Безбедносна слика Србије је веома сложена и лоша, те стога овакви испади ЦЕАС-а могу бити веома опасни. Треба приметити да стратешке установе које подржавају Зукорлића и геј параду, свесно провоцирају сукобе и припремају манифестације високог ризика, која могу створити жаришта грађанских сукоба, а већ смо навели коме то највише одговора.

ЦЕАС није усамљен у оваквом деловању, већ делује у спрези са Б-92 (Јелена Милић је гостовала на Утиску недеље Б-92 17.октобра) и Фондом за хуманитарно право Наташе Кандић. Захтевамо од државних органа да прате и анализирају рад ових организација, као и њихове сараднике у иностранству и токове финансирања, како би се спречило систематско подстрекивање и манипулисање сукобима, које се може отети контроли и угрозити безбедност свих грађана Србије.

18.10.2010.

http://www.ceas.org.rs/index.php/sr/blog/273-saoptenje-povodom-nasilja-paravojnih-formacija

http://www.e-novine.com/feed/drustvo/41372-Drava-kontrolie-obavetajne-slube.txt

http://www.b92.net/tv/najave.php?cid=60

CEAS