Насловна О нама Download Везе Контакт

 

Честитамо Брегзит!

05.07.2016.

Покрет 1389 честита Великој Британији (Уједињеном краљевству), њеним народима и свим грађанима референдумско опредељење да се напусти чланство у Европској унији. Ово је храбра и мудра одлука.
Очекујемо да ће ова визионарска одлука донети далекосежне и озбиљне последице по политичку структуру целе Европе и да ће многе државе чланице ЕУ кренути путем УК (ВБ) охрабрене Брегзитом. Недемократске особине и непоштење поборника ЕУ се виде из чињенице да нису у стању да се помире са поразом, већ покушавају да релативизују или чак пониште референдум, чиме се показује неповерење у грађане и жеља да се ЕУ наметне као суперсистем који одлучује уместо људи и држава - Брегзит је показао да су елементи непосредне демократије неопходни за поправку представничког система и консолидацију демократије.  

Подсећамо да су на скоро свим референдумима грађани Ирске, Француске, Холандије, итд одбили политичке документе ЕУ, што показује широко незадовољство грађана европских држава са основним принципима организације и деловања ЕУ. Све више се показуе да је ЕУ (велики) историјски промашај и погрешан модел за интеграције старог континента – грађани разних европских држава су спремни за сарадњу, путовања, размену искустава, јачу трговину и неке заједничке установе, али при томе не желе да се одрекну свог идентитета, културе, патриотизма, привредних субјеката, ет(н)оса, аутентичности, достојанства и разних димензија слободе.

Предлажемо формирање регионалне заједнице Коридор мира у којем би могле да буду државе: Пољска, Словачка, Чешка, Словенија Мађарска, Аустрија итд и који би представљао природно раздвајање Православног од западног блока и као такав би умањио и спречио многе политичке и безбедносне сукобе на континенту, довео до снажније и функционалније интеграције мањег броја држава, успоставио равнотежу неколико региона Европе, итд.

Геополитичким изазовима треба приступити разумно и имајући у виду историјско искуство. Очигледно да се ни супер велике формације нити самосталне мале државе нису показале као најбољи модел за дуготрајну стабилност и просперитет. Континенту су потребни мир, политичка и безбедносна стабилност, равномерни развој, достојанство за све државе и народе, социјални прогрес, добросуседски односи, равнотежа снага, уважавање сложених идентитета, здрава конкуренција, слобода мишљења и говора, мање предрасуда, превазилажење монопола, боље међусобно упознавање нација, трговинска сарадња на обострану корист, мање миграција, стимулисање развоја слабије развијених области, итд.    

 

евро-атлантизам / евро-атлантске интеграције - погледајте