Насловна О нама Download Везе Контакт

 

Дискриминација атлетичара на расној основи: Џеси Овенс 1936. и Руси 2016.

09.07.2016.

Утицај спорта на друштво и јавно мњење је давно примећен од стране политичких и државних елита стога је и жеља да се овај феномен контролише, користи и усмерава релативно велика. Нацистички режим Адолфа Хитлера је знао колико велики утицај на немачку, европску и светску јавност имају летње Олимпијске игре 1936 у Минхену. То је била прилика да се покаже супериорност аријевске беле германске расе и на физичком (спортском) плану што би био велики политички успех нациста и њихове идеологије која је доносила велику моћ држави. Сметњу овим амбицијама је представљао тамнопути амерички атлетичар Џеси Овенс. Он је упркос разним непријатностима и дискриминацији на расној основи успео да освоји 4 златне медаље и потуче једног од Хитлерових љубимаца што је фирера разљутило. Спортски тријумф Џеси Овенса је задао јак ударац политичкој идеологији нацизма (и то на домаћем терену) и теорији еугенике.

Овенс се жалио да амерички председник Вудро Вилсон није хтео да га прими што показује да је у то време расизам био јак и у Америци а сегрегација црнаца јасно видиљива на сваком кораку: одвојена места за белце и црнце на јавним местима итд.  

Да ли се данас, 80 година касније, пред почетак Олимпијских игара у Рио де Жанеиру  ситуација много променила? Данас је приметна дискриминација атлетичара на расној основи, само овог пута су у питању Руси, тојест словенска раса. Међународни комитети који се баве анти-допинг контролама су осетно под јаким утицајем (и контролом?) Сједињених америчких држава и неких западних држава, мада се сумња да се многи амерички спортисти (баш због овакве организације?) уопште не подрвжу анти-допинг медицинским тестовима!? Већ је говорено о више него неправедној анти-допинг кампањи против руске тенисерке Марије Шарапове (линк) – један од циљева је спречити да Шарапова носи руску заставу на отварању ОИ које прати 1 до 2 милијарде људи у свету (јер би тиме прибрала многе симпатије за своју државу). Процес се интезивирао кампањом против руских атлетичара на основу ирационалних, неубедљивих аргумената, принципа колективног кажњавања итд. Чак им је предложено да могу наступати на ОИ, али без националних обележја Русије чиме је показано јасно да такозвана „анти-допинг“ анти-руска кампања није заснована на медицини, на спречавању коришћења недозвољених супстанци, на спортским аргументима итд, већ на политичким премисама да се спречи велика бесплатна глобална реклама и успех руског спорта, а тиме и Русије. Слика младих, здравих, лепих, насмејаних, успешних Руса која обилази планету никако није нешто што политички, безбедносни и пропагандни центри атлантизма желе да виде. Они се упарво труде да створе супротан утисак. На жалост руска државна администрација се није довољно потрудила да ове чињенице схвати нити да заштити своје спортске и националне интересе који су уједно интереси целог хуманог света. Руске атлетичарке су 2012. на ОИ у Лондону освојиле 15 медаља - једну више од својих колегиница из САД (линк); овај резултат треба поштовати и може се променити само спортским методама.

Надамо се и верујемо да ће поново спорт и правда победити и да ће се велика гео-политичка супарништва и конкуренција решавати на спортским пољима у фер-плеју са поштовањем противника  и остварених резултата. То је у најбољем интересу целог света.    

https://sr.wikipedia.org/sr/Џеси_Овенс

евро-атлантизам - погледајте

на слици: додела медаља у Берлину 1936. злато за Џеси Овенса, Немац салутира нацистичким поздравом као и цео стадион! слабе реакције и критике из света тада

Елена Ишинбајева, руска атлетичарка, поставила је 17 светских рекорда на отвореном и 13 у дворани :