Насловна О нама Download Везе Контакт

 

Фјодор М. Достојевски о две Србије

19.03.2011.

ДостојевскиНа крају ћу рећи: неће много времена проћи и јавиће се спасоносна реакција, јер су већина Срба ватрени патриоти

Фјодор Михајлович Достојевски је у свом "Дневнику писца" разматрао интриге које су окружиле главног стратега словенске војске из 1876. године, генерала Михаила Григоријевича Черњајева. Нјега је 1876. године у српско-турском рату Милан Обреновић именовао за главнокомандујућег српске војске, а руске официре добровољце за команданте крупнијих српских јединица. Ево како је је Достојевски писао о „две Србије":

"Нас Русе са Словенима не треба ништа да разједињује. Постоје две Србије: Србија горњих слојева - ватрена и неискусна, која још није живела и стварала, али већ са партијама и са интригама које понекад достижу такве размере каквих нема ни код већ политички развијених и већих нација.

Упоредо са том Србијом постоји и -  Србија народна, која баш Русе сматра својим спасиоцима и браћом, а руског цара својим сунцем, она Србија која воли Русе и која им верује.

И на крају ћу рећи: неће много времена проћи и јавиће се спасоносна реакција, јер су већина Срба ватрени патриоти. Они ће се сетити Руса који су дали живот за њихову земљу. (...) Велики руски дух ће оставити своје трагове у њиховим душама, а из руске крви која је проливена у Србији израшће и српска слава. И Срби ће се уверити да је руска помоћ била несебична и да Руси, гинући за Србију, нису имали намеру да је освајају."
 
Извор: Нови Стандард

http://www.vidovdan.org/2010-04-26-12-27-13/48-vesti/10349-2011-03-15-21-53-42