Download

Informativni mrak

Sustina novog zakona koji je Vlada Srbije izglasala pod pritiskom Mladana Dinkica i G17 plus je ukidanje slobode govora, gusenje nezavisnih medija i prevaspitavanje svih onih koji se drznu da kriticki pisu o vlasti. Slican zakon, 1998. godine donela je Jugoslovenska levica

BEOGRAD - Vlada Srbije donela je novi Zakon o informisanju koji je uperen direktno protiv Kurira i Glasa javnosti! Sustina novog zakona koji je vlada izglasala pod pritiskom Mladana Dinkica i G17 plus je ukidanje slobode govora, gusenje nezavisnih medija i prevaspitavanje svih onih koji se drznu da kriticki pisu o vlasti. Slican zakon, 1998. godine donela je Jugoslovenska levica koja je gusila svaki pokusaj slobodnog novinarstva u Srbiji.
Dinkic: Lepo smo se dogovorili
Novi zakon o informisanju treba da uvede evropske standarde tako sto ce svaki medij imati ogromnu slobodu u informisanju i ta sloboda ce im biti zagarantovana, sto je i sada slucaj, izjavio je Mladan Dinkic. On nije direktno odgovorio na pitanje novinara da li ce taj zakon, ciji je predlog usvojen na jucerasnjoj sednici vlade, uticati na gasenje nekih medija, ali je kazao da se tim zakonskim aktom ne dozvoljava sticanje tiraza iznosenjem neistina, lazi i laznog senzacionalizma.
- Ako je izmisljen dogadaj, onda pravite nelojalnu konkurenciju onima koji zele da budu profesionalni i zato ovaj zakon treba da, kroz znacajnije novcane kazne, uvede normalnost u medijski prostor Srbije i nista vise od toga - naveo je Dinkic, koji je negirao da je napustio sednicu vlade, istakavsi da je rasprava o predlogu zakona o informisanju bila konstruktivna i da je, cak, trajala kratko.

Odredbe novog zakona do sada ne postoje ni u jednom evropskom zakonodavstvu, a podrazumevaju da ubuduce osnivacki kapital svakog dnevnog lista bude 50.000 evra! Ako neko izdaje dva izdanja (kao sto je slucaj sa Kurirom i Glasom javnosti) - 100.000 evra! Pri tom, osnivac ne moze preneti, niti na drugi nacin raspolagati pravom na javno glasilo ili pravom na izdavanje javnog glasila. Ugovor ili drugi pravni posao koji za predmet ima prenos, odnosno drugo raspolaganje, nistav je.
Novi zakon predvida veoma rigorozne kazne za izdavace, osnivace i urednike do 20 miliona dinara, a sudu se nalaze da u roku od 12 sati (!?) reaguje na naloge tuzilaca! Kao vrhunac, zakon predvida, ukoliko list bude kaznjen zbog objavljenog teksta, duzan je da plati kaznu u visini vrednosti tiraza za taj dan i prihoda od marketinga. Ukoliko, pak, informacija bude objavljena na naslovnoj strani - osnivac je duzan da plati kaznu u vrednosti sedmodnevnog tiraza i sedmodnevnih prihoda od oglasa.
Uprkos zestokim reakcijama u javnosti, i na samoj sednici vlade, ni urednik Vecernjih novosti Manojlo Vukotic, ni urednik Blica Veselin Simonovic, kao ni Aleksandar Tijanic, direktor RTS nisu zeleli da komentarisu novi zakon. A kako Kurir saznaje, upravo njih trojica ucestvovali su svojim predlozima u pripremi ovog zakona.
S druge strane, predsednicu UNS LJiljanu Smajlovic zabrinjavaju stvari oko kaznenih odredbi i sigurna je da ce se UNS tome usprotiviti, dok Nino Brajovic, generalni sekretar UNS, kaze da ce pozvati novinare na proteste protiv zakona.
- Izmenama zakona ogranicava se sloboda javnog informisanja, a uvodenje posebnih uslova, depozita od 50.000 evra za bavljenje medijskim poslom je apsolutno neprihvatljivo! To znaci ogranicenje mogucnosti mnogima koji se vec bave izdavanjem novina ili proizvodnjom RTV programa. To je direktno gusenje slobode javnog informisanja koju zakon o mora da jamci, a ne da je ugrozava. Ostale kazne su drakonski povecane, od 20 do 50 puta i mogu samo da imaju efekat zastrasivanja. U svakom slucaju, mislim da je neophodno da protiv ovakvih resenja ustane cela medijska zajednica, u protivnom ce im ovaj predlog teze pasti od ekonomske krize u kojoj se mediji inace nalaze - upozorava Brajovic.
Predsednica NUNS Nadezda Gace kaze da jos nije videla predlog zakona, i da ne moze da ga komentarise. Na opasku da bi to trebalo da je interesuje, rekla je da je predlog kasno objavljen na sajtu vlade i da IO NUNS najpre treba da se odredi prema zakonu.
Cedomir Backovic, dugogodisnji kalifornijski advokat, izricito tvrdi da je ovaj predlog zakona protivustavan, te da predstavlja najcrnji mrak, sramotu i pokazuje antidemokratski kapacitet vlade.
- U clanu 20. Ustava Srbije pise: Dostignuti nivo ljudskih i manjinskih prava ne moze se smanjivati. To znaci da su sva nova ogranicavanja po kojima je teze osnovati, voditi ili prenositi osnivacka prava javnih glasila u odnosu na ona koja su vazila u vreme donosenja Ustava, suprotna ustavu. Predlozena resenja ogranicavaju i smanjuju obim gradanskih prava iz clana 46 Ustava (sloboda misljenja i izrazavanja), clana 50 (sloboda medija) i clana 51 (pravo na obavestenost) - istice Backovic.
Advokat Branko Pavlovic kaze da odredba po kojoj se novine kaznjavaju ogromnim kaznama, ako oznace nekog krivim pre pravosnazne presude, suvisna jer vec postoje krivicna dela laznog prijavljivanja i klevete i pravo na privatnu parnicnu tuzbu. On je uveren da ova mera predstavlja zastitu za korumpirane drzavne sluzbenike.
- A posto se ove godine kroz reizbor zavrsava izbor partijskih sudija, nece imati ko da osudi korumpirane ljude iz vladajuce koalicije. To opet znaci da javnost nikada nece moci izrekne negativan sud o njima - primecuje Pavlovic.
Advokat Borivoje Borovic smatra da odredbe ovog predloga predstavljaju najgore represivne mere koje imaju za cilj da zastrase medije i potpuno ugroze slobodu stampe.
- Ovim zakonom uvodi se potpuna kontrola medija i sve podseca na diktaturu. U vreme Milosevicevog rezima, bilo je vise slobode stampe, to odgovorno tvrdim kao nekadasnji potpredsednik tada najvece opozicione stranke - rekao je Borovic.    

http://www.glas-javnosti.rs/clanak/politika/glas-javnosti-11-07-2009/informativni-mrak