Насловна О нама Download Везе Контакт

Status Kosova za EU zavrsena stvar

Predstavnik Evropske unije za sever Kosova Mikele Difoni izjavio je danas da je pitanje statusa Kosova za EU zavrsena stvar i da bi paznju trebalo usmeriti na poboljsanje zivota lokalnog stanovnistva.

Микеле Ђифони
Sve je vec zavrseno : Mikele Difoni
 

Difoni je u intervjuu za "Dojce vele" rekao da je "situacija na severu Kosova, ako se stvari posmatraju iz ugla statusa kvo, stabilna" i da bi zato trebalo da se radi na "demilitarizaciji pitanja statusa Kosova".

"Pitanje statusa Kosova za EU je zavrsena stvar, paznju bi trebalo usmeriti na druga, mnogo vaznija pitanja, koja se ticu poboljsanja zivota lokalnog stanovnistva", rekao je Difoni. On ukazuje da paznju treba preusmeriti na prave probleme za koje treba smisliti pragmaticna resenja. "To je uslov da bismo pokrenuli dijalog kao osnovu poboljsanja veze izmedu Beograda i Pristine", smatra Difoni.

  Povodom lokalnih izbora u Kosovskoj Mitrovici i Novom Brdu zakazanih za 30. maj, Difoni kaze da su izbori na teritoriji Kosova odrzani i da se ovi izbori "ne mogu smatrati legalnim". "Oni nisu u skladu ni sa jednim pravnim dokumentom koji ovde vazi, cak ni sa Rezolucijom 1244. Rekao sam, pitanje paralelnih izbora i struktura uopste, za EU ne stvara osnov za akciju. Nasa uloga je da podrzimo lokalnu zajednicu da promovise evropske vrednosti i poglede na situaciju", rekao je Difoni.

  On je, medutim, kazao da bi sprecavanje odrzavanja tih izbora bila "snazna intervencija koja ne moze da se smatra opravdanom". Difoni je takode ukazao da su povratak i integracija Srba u kosovsko drustvo jedno od pitanja od kojih zavisi dalji razvoj situacije na terenu. "Pitanje paralelnih struktura na severu Kosova za Evropsku uniju je irelevantno. Vazno je sta mi, EU, mozemo da uradimo za kosovsku zajednicu, za kosovsko drustvo. Ako budemo insistirali na takvom pristupu, pitanje postojanja paralelnih institucija nece biti toliko vazno", smatra Difoni.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/54261/Status-Kosova-za-EU-zavrsena-stvar