Насловна О нама Download Везе Контакт

 

Кетрин Ештон одваја Косово од Србије

Званични дипломатски представник ЕУ, Кетрин Ештон, је поново потврдила званичан став ЕУ да Косово није део Србије. Она и други функционери ЕУ јасно понављају фразу: "Србија и Косово" као да се ради о два равноправна самостална субјекта, што искључује могућност (у главама евро-унијатских политичара) да је Косово део Србије. Ево једне од карактеристичних изјава у јавности.

http://www.bbc.co.uk/serbian/news/2010/09/100910_euserbiaashton.shtml

EU: "Prilika za napredak Srbije i Kosova"
Кетрин Ештон
Ketrin Eston
Dan posle usvajanja rezolucije o Kosovu, koju je u dogovoru sa EU, Generalnoj skupstini UN podnela Srbija, u taboru pristalica kosovske nezavisnosti vlada neskriveno zadovoljstvo.

U Pristini se slavi velika pobeda, posto je, kako se tamo tumaci, Svetska organizacija prihvatila misljenje Medunarodnog suda pravde da proglasenje nezavisnosti Kosova nije bilo u suprotnosti s medunarodnim pravom.

Kosovski zvanicnici izrazavaju spremnost za direktne razgovore sa Beogradom, a spremnost da dijalog olaksa u petak je u Briselu ponovila visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Ketrin Eston.

"Zelim da, na pocetku, pozdravim rezoluciju usvojenu u UN, jer ona pruza priliku Srbiji i Kosovu da krenu napred. Mi smo stavili do znanja da smo spremni, i da se nadamo, da ce se razgovori dveju strana voditi u Briselu. Premijeru Taciju i predsedniku Tadicu sam rekla da su dobili priliku da resavaju prakticna pitanja na terenu. Oni ce razgovarati, jer obojica zele da se okrenu buducnosti, a ta buducnost je, uvereni smo, evropska".

Ketrin Eston je na pitanje da li je predsedniku Tadicu nesto obecala u zamenu za popustanje oko rezolucije, odgovorila odrecno.

"Nista mu nisam ponudila. Samo sam ukazala na to koliko je znacajno da iskoristi ovu priliku i da krene napred" rekla je Ketrin Eston, uoci dvodnevnog neformalnog ministarskog sastanka EU, koji je u petak poceo u Briselu.

Od zemalja koje su podrzavale cvrst kurs Beograda prema Kosovu, rusko ministarstvo inostranih poslova saopstilo je da je Moskva podrzala usvajanje rezolucije UN o Kosovu zato sto je ona bila prihvatljiva za Beograd.

U saopstenju se takode kaze da rezolucija 1244 i dalje ostaje pravni osnov za trajno resenje kosovskog problema.

Genadij Sisoev, urednik spoljnopoliticke rubrike moskovskog dnevnika Komersanta, rekao je u razgovoru za BBC da je zvanicna Moskva verovatno razocarana zaokretom Beograda.

Pozivajuci se na izvore u ministarstvu inostranih poslova u Moskvi, Sisojev kaze da je Rusija proteklih nedelja bila u redovnom kontaktu sa Beogradom i da je tako bila u toku pregovora izmedu Srbije i EU.

"Usaglasavanje rezolucije o Kosovu izmedu Srbije i EU pokazalo je da, u ovom trenutku, kljucni uticaj na Beograd ima Brisel, a ne Moskva. Glerdano iz perspektive Moskve, Beograd je ispao nedosledan u ovom slucaju. Da je Beograd pre godinu rekao Rusiji da ce popustiti onda bi stav Rusije prema Kosovu bio drugaciji. Moskva je u tom periodu lobirala protov priznavanja MKosovo samo zbog dobrih odnosa sa Beogradom a ne iz nekih sopstvenih interesa. Ipak, i posle ovoga, mislim da ne postoji sansa da ce Rusija priznati nezavisnost Kosova pre nego sto to ucini Beograd", rekao je Genadij Sisojev u intervjuu za BBC.

 

http://www.bbc.co.uk/serbian/news/2010/09/100910_euserbiaashton.shtml