Насловна О нама Download Везе Контакт

Двери: Европски парламент уз ОВК терористе

http://www.dverisrpske.com/tekst/1816622

Европски парламент „поздравља“ признавање независности Косова! Дакле, Европски парламент као наддржавна институција онога што је још Крлежа назвао „слијепим цријевом на тијелу Азије“ поздравља резултате злочина ОВК! Иако је ово само нацрт резолуције, које су шансе да само тако и остане? Како ће на ово реаговати наши властодршци? Да ли ће и даље мантрати о ЕУ или се окренути рационалности?

ЕП разуме Србију, али тражи прагматизам

„Европски парламент позива државе ЕУ да заузму заједнички став према Косову и – изражавајући разумевање за то што Србије не може признати Косово – позива Београд да заузме прагматичан став према статусу Косова”, пише у нацрту резолуције Европског парламента, који је потписала известитељка ЕП-а за Косово, аустријска посланица Урсула Луначек. Расправа о том тексту почиње данас у Бриселу, а коначна верзија резолуције о Косову требало би да буде усвојена на пленарној седници ЕП-а у јулу у Стразбуру.

ЕУ парламент

Иначе, у резолуцији се поздравља признавање косовске независности од већине земаља које се граниче с Косовом, док се Србија позива да не блокира учлањавање Косова у међународне организације. Уочљиво је да у нацрту нема апела ЕП-а државама чланицама ЕУ које нису признале Косово да то учине, као што је наведено у прошлогодишњој резолуцији, што ипак не значи да заговорници независности Косова у ЕП-у неће покушати да амандманима у том правцу интервенишу у тексту.

„До сада су 22 државе чланице ЕУ признале Косово а пет није. У циљу ефикасније политике ЕУ према Косову, охрабрујемо државе чланице Уније да заузму заједнички приступ у односу на Косово. Поздрављамо такође и конструктиван однос према Косову који је показало шпанско председништво ЕУ упркос чињеници да Мадрид није признао Косово“, пише у нацрту резолуције.

У тексту, у који је „Дневник“ имао увид, наводи се и да је Европски парламенту забринут односима Косова и Србије, те се напомиње да су добросуседски односи кључни услов – како за Србију, тако и за остале земље у региону – за реализацију европских аспирација.

„Имамо разумевање за емотиван однос према догађајима после рата из 1999. године и разумевање за политичке лидере у Београду, за које признавање Косова у овом тренутку није изводљива политичка опција. Ипак, позивамо Србију да буде прагматична по питању статуса и да се уздржи од блокирања учлањивања Косова у међународне организације, а посебно у Светску здравствену организацију. Подвлачимо да конфликти тог типа утичу на регионалну сарадњу и трговину у оквиру ЦЕФТА-е, те штете економијама земаља у региону. Позивамо стога све стране да заузму прагматичан приступ и дозволе Косову да се интегрише у регион“, стоји у нацрту резолуције Европског парламента.

Извор: www.dnevnik.rs

http://www.dverisrpske.com/tekst/1816622