Насловна О нама Download Везе Контакт

 

РТС, среда, 15. сеп 2010, 11:58 -> 18:18

Пољуљан статус ЕУ у УН

Европска унија незадовољна одлуком Уједињених нација, да одложи расправу о захтеву да европски блок представља председник Европског савета или висока представница за спољну политику и безбедност. Неизвесно ко ће говорити у име ЕУ на следећој седници Генералне скупштине.

Уjудињене нације одложиле су расправу о захтеву Европске уније да европску двадесетседморицу у светској организацији представља председник Европског савета или високи представник за спољну политику и безбедност, уместо амбасадора земље која тренутно председава Унијом.

УН

"Европска унија претрпела је у уторак ударац на међународној сцени", оцењује британски Би-Би-Си и додаје да је расправа о резолуцији ЕУ одложена на захтев земаља у развоју, "па се поставља питање ко ће говорити у име ЕУ када се светски лидери следеће седмице окупе на годишњем заседању Генералне скупштине".

Када је ЕУ представљала земља која је била председавајући у шестомесечном мандату, обично би се нашла при врху списка.

Међутим, откако је Унија у складу са Лисабонским уговором именовала председника са фиксним мандатом, он или његов представник говорили би пред крај заседања, јер ЕУ није чланица УН, већ само посматрач, због чега је Унија и затражила усвајање резолуције којом би јој се признао нови статус.

То се, међутим, није допало земљама у развоју јер је ЕУ, иако не тражи пуноправно чланство, у суштини тражила права која нема ниједна друга регионална групација.

Летерм испред Европске уније у Уједињеним нацијама

"Наш глас се ионако слабо чује, желимо да сазнамо како би се то одразило на нас", рекао је за Би-Би-Си амбасадор једне чланице карипске групације КАРИКОМ, која је затражила олдгање расправе о резолуцији УН.

Резолуција ЕУ није разматрана ни на претходном заседању Генералне скупштине, а неизвесно је да ли ће за њега бити места током предстојећег 65. заседања, јер је дневни ред за првих неколико месеци већ препун.

Извесно је, међутим, да се председник Европског савета Херман ван Ромпеј следеће седмице неће обратити Генералној скупстини Уједињених нација.

Уместо њега говориће највероватније вршилац дужности премијера Белгије, председавајуће ЕУ до краја године, Ив Летерм.

Велико разочарење за Унију

Министар иностраних послова Аустрије Михаел Шпинделегер изјавио је да је дебата у Генералној скупштини УН о будућем статусу Европске уније велико разочарење.

"Нећемо попустити и даље ћемо инсистирати да високи представник ЕУ Кетрин Ештон у УН добије права која јој, према нашем мишљењу, припадају", поручио је шеф аустријске дипломатије.

Шпинделегер сматра да се одлагањем усвајања одговарајуће резолуције успорава примена заједничке спољне политике ЕУ у оквиру Генералне скупштине УН која је утемељена у Лисабонском споразуму.

Шпинделегер: ЕУ наставља борбу за место које јој припада у УН

"У нашем је интересу да ЕУ наступа у Њујорку са јаким гласом. Притом се ради о питању као што је право на говор у дебатама, или право на предлоге у преговорима", објаснио је Шпинделегер.

"Јучерашња дискусија у Генералној скупштини УН је показала да морамо интензивирати наш рад на уверавању да би добили задовољавајуће решење. Аустрија се доследно залаже за јачање ЕУ у оквору УН. Ми смо искористили и наше чланство у Савету безбедности УН за побољшање положаја ЕУ и наше високе представнице", рекао је аустријски министар.

вест на порталу РТС-а - линк