Насловна О нама Download Везе Контакт

На Јарињу као на Хоргошу

У извештају Бан Ки Муна о Косову каже се да ће „Косово наставити да функционише као јединствено царинско подручје”

ЕУлекс, окупациона мисија

Административни прелази Јариње и Брњак на Косову и Метохији су за српску робу постали нови Хоргош. Како објашњава Александра Џорџ, портпаролка Еулекс царине, цитирајући извештај Бан Ки Муна о Косову, „ царина Еулекса би, колико год је то могуће, требало да буде успостављена по концепту који се примењује на границама ЕУ”.

Одговарајући на констатацију министра за Косово и Метохију Горана Богдановића да Србија није потписала никакав споразум о царинама са Еулексом, она је цитирала чланове 35. и 36. извештаја генералног секретара УН о Косову од 24. новембра прошле године, за који је навела да га је Влада Србије усвојила.

„Имамо договор са Београдом о овом питању. Влада Србије се сложила са извештајем генералног секретара УН од 24. новембра 2008. године, у коме се влада такође сагласила са успостављањем пунктова под контролом међународног царинског особља”, рекла је Џорџ.

Богдановић је у среду на седници скупштинског Одбора за Косово и Метохију, одговарајући на питања представника Скупштине заједница српских општина Косова и Метохије, рекао да „нико у име државе није потписао ниједан документ о успостављању царине”.

На примедбу да је министар Богдановић изричито навео да не постоји никакав споразум између Еулекса и Београда у вези са новим царинским мерама, Џорџ је навела да се у поменутом извештају генералног секретара УН о Косову у члану 35. наводи да ће „Косово наставити да функционише као јединствено царинско подручје”.

Она, такође, цитира следећи члан у коме је наведено да ће се међународни службеници царинске службе, који су запослени према резолуцији 1244 Савета безбедности, вратити на прелазе један и 31 (Јариње и Брњак).

На питање „Политике” са ким се Еулекс договарао о новом царинском режиму, Џорџ је навела да је Еулекс имао састанке са представницима Владе Србије, „укључујући састанак одржан 9. априла 2009. године шефа Царинске службе Еулекса Пола Акде и службеника Еулекс царине са министром спољних послова, коме су присуствовали представници српске царинске и пореске администрације, као и представници Министарства за Косово”.

Посланицима је у среду Богдановић потврдио да је с представницима Еулекса неколико пута разговарао и да је договорено да је „о питањима полиције, царине и правосуђа веома важан договор локалних власти и представника те мисије”.

Портпаролка Еулекс царине јуче је навела да се шеф Еулекса такође сусрео са министром за Косово и Метохију и да су разговарали о низу питања, укључујући и царинске активности на прелазима. „На том састанку није било никаквих неповољних коментара поводом нових мера које ће бити успостављене на прелазима један и 31”.

„И да још додамо, да нисмо добили никакве реакције на писма која је министру финансија Србије упутио шеф Еулекс царине Пол Акда”, рекла је портпаролка.

Министар Богдановић је на скупштинском одбору у среду навео да је, поводом претходних навода из Еулекса да је „са Београдом све договорено”, разговарао са министарком финансија Дианом Драгутиновић и питао је да ли о томе има неких сазнања, на шта му је она одговорила одрично.

На питање „Политике” како ће убудуће технички изгледати активности Еулекс царине, Александра Џорџ је одговорила да на прелазима један и 31 нема локалних цариника „само Еулекс цариници обављају своје надлежности”.

Она је подсетила да су од20. маја 2009. године примењене нове мере на прелазима један и 31. То укључује фотокопирање докумената свих комерцијалних возила: возачке дозволе, трговинске дозволе и осталих пропратних докумената за робу која се превози преко тих административних прелаза. Потом Еулекс ставља печат на документе и они се прослеђују локалним званичницима на Косову и Царини Србије.

Портпарол Александра Џорџ је навела да Еулекс царина не прикупља новац на овим прелазима, као и да је циљ ових активности заустављање кријумчарења.

Биљана Митриновић

-----------------------------------------------------------

Срби траже да Еулекс уклони царинске пунктове
Тражимо поштовање Резолуције 1244 – истичу представници Зубиног Потока и Лепосавића

Косовска Митровица – Житељи Лепосавића и Зубиног Потока и привредници овог краја наставиће са протестним окупљањима у уторак 9. јуна, на административним прелазима Брњак, у општини Зубин Поток, и Доње Јариње, у општини Лепосавић, због одлуке Еулекса да царини комерцијалну робу која стиже из Србије на територију северног Косова. Протести ће, како за „Политику” каже Раде Утвић, представник привредника из општине Зубин Поток, почети у 11 сати а пропуштаће се сва возила, осим она са ознакама Еулекс-царине.

– Нећемо дозволити да се наша возила упућују на царински терминал у јужном делу Косовске Митровице. Уосталом, Косово је део Србије и ми нећемо плаћати дажбине некој, самопрокламованој републици. Не бежимо од тога да ПДВ плаћамо Републици Србији. Не прихватамо никакву царину, а очекујемо да се Београд изјасни у вези са овим питањем – каже Утвић, а на нашу примедбу да је Горан Богдановић, министар за КиМ, изјавио да са Еулексом није потписан никакав споразум о царињењу комерцијалне робе, Утвић додаје „на то немам коментар”.

Протесте ће организовати и Срби из општине Лепосавић којима ће се после одлуке Кризног штаба који је јуче заседао у Звечану придружити и житељи Косовске Митровице. Горан Лазовић, заменик председника општине Лепосавић, за „Политику” каже да уколико Еулекс не пристане да помери своје царинске пунктове из Доњег Јариња, Срби ће радикализовати протесте. Тачније, најављено је да протести трају један сат, међутим, у супротном деоница пута Косовска Митровица – Рашка биће у блокади чак 24 сата. Пропуштаће се, наводи Лазовић, само кола Хитне помоћи и возила која допремају основне животне намирнице.

Иначе, јуче су представници општине Лепосавић са ванредног састанка упутили писма званичницима у Београду, представницима Еулекса и Европске уније, у којима наводе да неће дозволити да цариници Еулекса царине робу коју Срби довозе из централне Србије и наглашавају да су спремни да ПДВ плаћају Србији.

По речима Лазовића, Срби са севера Косова траже стриктно поштовање Резолуције 1244, али и поштовање Плана од шест тачака, где је једна од компоненти и питање регулисања царинског система на територији покрајине.

Б. Радомировић

[објављено: 05/06/2009]

http://www.politika.rs/rubrike/Politika/Na-Jarinju-kao-na-Horgoshu.sr.html