Download

"The European Times"

Agencija Vlade Srbije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) ucestvovala je u izradi skandaloznog broja britanskog lista Juropijan tajms", u kome se na najgrublji nacin falsifikuje istorija Srbije, a nasa zemlja, maltene, optuzuje za sva zla u 20. veku. Legitimitet ovoj strasnoj antisrpskoj propagandi dali su svojim intervjuima premijer Cvetkovic i cak sest ministara.

U uvodniku casopisa Srbija je predstavljena kao genocidna drzava. Autori sa kojima je saradivala Vlada Srbije tvrde da je nasa zemlja sest godina ratovala sa Crnom Gorom posto ju je prethodno anektirala", ali i da su JNA i lokalni Srbi napali BiH i etnicki ocistili bosanske muslimane. U delu o Kosovu nigde se ne pominju Srbi i Srbija, a pise da je Kosovo od 11. do 13. veka naizmenicno pripadalo Bugarskoj i Vizantiji?!

Zamenik direktora SIEPA Bojan Jankovic pravda se da je sporni uvodnik napisala redakcija Juropijan tajmsa", i dodaje: - Zbog tog uvodnika SIEPA je uputila protest i povukla sve dobijene primerke iz distribucije. Celo izdanje se pojavilo na sam dan promocije, pa niko od nas nije imao uvid u sporni uvodnik.

- Do saradnje SIEPA i britanskog lista doslo je na njihovu inicijativu, posto su izrazili zelju da naprave profil o Srbiji. Mi smo s njima potpisali Memorandum koji je podrazumevao tehnicku podrsku pripremi specijalnog izdanja tog magazina i to u dve stvari - stanje u nasoj ekonomiji i pomoc pri zakazivanju intervjua sa predstavnicima drzave - prica Jankovic.

Inace list Juropijan tajms" ima tiraz od oko pola miliona primeraka i besplatno se deli u privrednim komorama Velike Britanije, Francuske, Nemacke i Belgije, kancelarijama Svetske trgovinske organizacije, Svetskoj banci, Evropskoj banci za obnovu i razvoj, evropskoj komisiji i parlamentu, VIP i biznis salonima na aerodromima...