Насловна О нама Download Везе Контакт
 

EU I NATO PREUZECE KONTROLU NAD CELIM KOSOVOM

POLITIKA - SVET I MI - Ponedeljak, Februar 25, 2008 14:01 

Evropska unija i NATO ce preuzeti kontrolu nad celim Kosovom, izjavili su, posle razgovora u Briselu, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana i generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer.

Odgovarajuci na pitanje novinara da li je zabrinut mogucnoscu podele Kosova, Solana je odgovorio odrecno.

'U principu, nismo zabrinuti. Tamo je za sada UNMIK i on trenutno ima odgovornost. Mi pocinjemo s razmestanjem, a nasa misija, o kojoj su clanice EU postigle dogovor, preuzece celu teritoriju Kosova', izjavio je Solana, dodajuci da je povlacenje predstavnika misije EU sa severa samo privremeno.

Jap de Hop Shefer se slozio sa Solanom, isticuci da se stav NATO-a poklapa sa stavom EU i da ce Kfor biti rasporeden na celoj teritoriji Kosova.

On je dodao da je na terenu, saradnja Kfora i Vojske Srbije odlicna, isticuci postovanje koje gaji prema nacelniku generalstaba Vojske Srbije Zdravku Ponosu.

Na pitanje sta EU moze da ponudi da bi popravila odnose sa Srbijom, Solana je odgovorio da je zasad vazno da se situacija smiri i da svi pocnu da se ponasaju odgovorno.

Zelimo da imamo dobar odnos sa Srbijom, ponudili smo joj mogucnost da se priblizi EU... Vazno je, medutim, da i druga strana bude spremna na to, istakao je Solana i dodao da postoji mogucnost ubrzanja procesa priblizavanja Srbije Evropskoj uniji.

RTS