Насловна О нама Download Везе Контакт

 

Хамлетовска власт и дрска опозиција = моторна тестера у РТС-у

17.3.2019.

Напредњачка власт је до сада показала више пута да не познаје најбоље своје надлежности и оквире деловања: често залази преко њих или остаје испод њих. Када су у питању: европске интеграције, организација геј параде, идеја поделе КиМ, заступање страних фирми и „инвеститора“ у Србији, итд, ту су напредњаци прешли уставне границе и оквире политичког легитимитета форсирајући своје политичке идеје игноришући народну традицију, народну вољу (вољу већине) и национални интерес, делимично под спољним притисцима. Када је у питању деловање против беле куге и абортуса, ограничење условљавања Брисела у „преговорима“ са Приштином, као и заштита државних установа од демонстрација, тада су напредњаци испод нивоа који им правни поредак дозвољава, а јавни интерес захтева.

Хамлетовска неодлучност власти и дрскост опозиције, Савеза за живот и покрета 1 од 5 милиона је довела до упада демонстраната у просторије РТС 16. марта 2019. да би се наметнуле нове директиве уређивачке политике по мерама незадовољне опозиције. Један од демонстраната је са маском на глави махао моторном тестером! Протести су настављени следећег дана, 17. марта, када смо уместо приказа националног јединства у заштити Срба на Косову и Метохији, показали неслогу и раздор због политичких несугласица око извештавања медија, и др.   

Покрет 1389 још једном позива државно руководство Србије и државне установе које се баве безбедношћу да се заштите државне установе од изгредника, од нереда и немира, од насиља и свих оних који нарушвају државни и јавни поредак. Србија можда неће преживети још једну револуцију. Насилне револуције у 20. веку од маја 1903. до октобра 2000. године су нас скупо и прескупо коштале, понекад чак више него ратови. Док се друге нације развијају и напредују, Србија је у вечитим кризама и унутрашњим сукобима, у унутрашњим борбама које одвлаче пуно енергије и власти и опозицији, а остаје мало пажње за општи развој. Таква пракса треба да се прекине, ако желимо да кренемо напред. Показали смо као народ много и безброј пута како имамо талентоване појединце у областима науке, спорта, уметности, итд, али они све више одлазе у друге мирније и уређеније државе и тамо раде, тамо уграђују своје таленте, знање и труд у развој других друштава док ми остајемо без многих квалитетних појединаца и њиховог доприноса.

Опозиција има право на незадовољство и на деловање, на изборе и јавне кампање, али има и обавезу да поштује законе, јавне установе и јавне службенике, па и оне са чијим радом се не слажу; има обавезу да поштује резултате избора и да не врши насилне упаде у високе државне установе и медијске куће са чијим радом се не слаже.

Власт има право да буде попустљива и болећива до одређене границе према агресивној опозицији, али и обавезу да штити јавни поредак и државну хијерархију коју треба да после одређеног времена препусти другим политичким снагама. Власт има обавезу да се брине о владавини права и народа и да спречи организоване насилне групације да угрожавају јавни мир и да на силу преузму власт. Власт ту не штити само себе - то је мање важно - већ штити државу и поредак, владавину права и вољу народа, даје добар пример за будућност како може, а како не може доћи до политичких промена у Србији.

Надамо се у будуће културном и цивилизованом дијалогу власти и опозиције око друштвених проблема и изазова, али и одлучном деловању против било каквог државног преврата и дестабилизације нације.


Поредак - антиреволуција