Насловна О нама Download Везе Контакт

 

Интервју Борке Миланков дневном листу Правда:
Екстремни десничар на челу „Прајда“

http://www.pravda.rs/2010/10/18/ekstremni-desnicar-na-celu-prajda/

Тема дана | 18. октобар 2010. | 16:12

Борка Миланков

Борка Миланков Црепуља, бивши швајцарски дипломата при мисијама ОЕБС и стручњак за мир, у разговору за „Правду“ говори о позадини немира на „Паради поноса“, са које је послата порука да НАТО нема алтернативу ни по цену Европске уније, јер је „прајд“ предводио Франк Ван Дален, холандски геј активиста, у многим европским државама окарактерисан као екстремни десничар, посланик холандске десничарске народне партије, оптуживан за педофилију.

Франк ван Дален– Имате парадоксалну ситуацију да од пет до седам хиљада полицајаца чува учеснике Параде, коју предводи човек означен као екстремни десничар о коме су 1. октобра све новине писале због демонстрација у Амстердаму. Тај човек је десет дана касније са Венсаном Дежером, шефом делегације Европске комисије у Београду, био на челу „Параде поноса“. Ван Далену је потребна следећа мисија. Друга страна приче је у томе да он важи за исламофобичара, повезан је са синодом Баптистичке цркве која обавља службу у свим НАТО активностима на планети – прича Црепуља.

Како објашњава, у геј поворци имали смо екстремног десничара, кога штити 7.000 полицајаца, министра за људска и мањинска права, невладине организације за људска права и транспарент „Смрт држави“. Наша саговорница каже да би држава требало да се запита ко од странаца ради у Србији, шта ради и са којим циљем.

– У септембру је у Њујорку било паљење Курана, а повезаност Баптистичке цркве са тиме је врло велика и доказана, док је господин Ван Дален у синоду Баптистичке цркве. Какву смо слику послали у свет?

Све говори у прилог томе да је неко желе да до нереда дође. Ако човека са таквим ставовима ставите у Организациони одбор Параде, шта може да се очекује. Ова генерација која је била на улицама, не може да прихвати улазак у НАТО алијансу, као што нико ко је преживео Јасеновац вам неће рећи да је тамо било добро и да жели да се врати – додаје Борка, која је прошле године одлежала 10 дана у затвору „Забела“ зато што је на 151. годишњицу од увођења независног судства са групом грађана положила цвеће на споменик Кнезу Михаилу у тој улици.

Србија трчи ка џелату

Све што говори да нешто нема алтернативу означава ропство. Ви се можете одлучити да ли ћете бити добровољни роб. Ако водите неку заједницу и говорите да немате алтернативу, то значи да вас неко води, а не водите сами себе.

Односити се према НАТО на овај начин, да се мора неком хрлити, то значи да трчите ка џелату. То виде млади људи и зато су свој протест показали на улицама, то нису хулигани већ деца, која не желе да буду робови.

Ти млади људи не желе да гледају промоцију НАТО-а у својој земљи.

Побуна против неправде је природна ствар.

М. Карић