Насловна О нама Download Везе Контакт

КОСОВО, СРПСКА СВЕТИЊА

6.“Било је, јесте и биће СРПСКО

КОСОВО, СРПСКА СВЕТИЊА! (28.06.2005.)

 

Уторак, 28.06.2005

Плакати штампани у црно-белој техници.
Излепљен шири центар Београда као и нека насеља: Земун, Нови Београд, Чукарица.

 

 

Још у току Другог светског рата, фашистичка творевина Велика Албанија окупирала је Косово и Метохију спроводећи терор и прогоне над српским становништвом. Касније, Титов комунистички режим забранио је повратак прогнаним Србима, насељавајући их по другим крајевима СФРЈ, истовремено охрабрујући даље етничко чишћење. Проценат Срба у покрајини се константно смањивао. Устав из 1974. је дао снажан подстрек шиптарском сепаратизму - терор  се наставља. Бомбардовање НАТО пакта 1999. године је само наставак овакве агресивне политике; стотине хиљада људи су протерани са вековних огњишта – светски душебрижници, борци за људска права и заговорници демократије и слободе су ћутали показујући своју праву природу оруђа ѕа притисак у рукама светске олигархије, тиме (и многим другим свесним ''пропустима'') су изгубили сваки кредибилитет и легитимитет да даље суде и моралишу.  
Свесни ових историјских чињеница новије историје и тешке политичке ситуације, ипак истрајавамо потпуно одлучни да су Косово и Метохија света српска земља и саставни део територијалног интегритета Србије по међународном праву, историји и етици. Нећемо дозволити да се насиље, бомбе, убиства, паљевине и систематска протеривања озаконе и усвоје као прихватљиво средство решавања политичких проблема, јер би то отворило простор за нови фашизам и нова зверства. По среди је сукоб владавине права и милитаристичке охолости. Битка за Косово и Метохију и даље траје, оружја су се изменила, али успех и даље зависи од наше ангажованости и слоге.

Акција је изведена симболично на Видовдан 2005. године, а затим је на инсистирање чланова са Новог Београда поновљена крајем године.

Слике са терена:

  

припрема акције: