Насловна О нама Download Везе Контакт

 

Политичка агресија ЕУ на Босну и Херцеговину

Шеф спољне политике Европске уније, Кетрин Ештон, поново по старом енглеском обичају, злоупотребљава међународне организације, зарад уских националних интереса. Овог пута је превазишла сама себе, започињући отворену агресију на Босну и Херцеговину у име Европске уније. Пре неколико месеци је вршен нецивилизован притисак на руководство Републике Српске да потпише сопствени нестанак у НАТО бази у БиХ. Кетрин Ештон лаже да су проблем Срби који не прихватају државу БиХ, истина је да су Срби против укидања Републике Српске. Оваква острашћена намера Кетрин Ештон, и других функционера ЕУ, показује да расизам, шовинизам и нацизам из Првог светског рата, Другог светског рата и током деведесетих година ХХ века, који су гајили лидери западне Европе према Србима, није престао, већ да само добија нове актуелније облике.

"Реформе" које баронеса Ештон помиње, не могу бити реформе, јер се спремају у Лондону и Бриселу а не у Сарајеву, већ су план колонизације и анексије БиХ. Сличну политику је водила Аустро-угарска 1908. године када је прогласила анексију БиХ, тојест насилну интеграцију у бечку империју, сличну насилну интеграцију (поново анти-српску) сада спроводи Европска унија (нова форма "Европе"). Не можемо се отети утиску, да овакво бахато понашање специјалног представника ЕУ за спољну политику, подсећа на запаљиву реторику експанзионизма на исток службеника Трећег рајха, а знамо да су њихове амбиције биле далеко већ од Балкана. Кетрин Ештон своју анти-српску политику потврђује само пар дана касније, када предлаже Европској унији резолуцију којом се Србија позива на успостављање добросусетских односа са Косовом (линк ка вести).

Поменута иницијатива отворено укључује "атлантске интеграције" тојест насилни улазак БиХ у НАТО, што представља и отворену претњу безбедности Русије. Апелујемо на лидере слободног света (ван ЕУ и НАТО) да не посматрају немо агресију ЕУ на БиХ већ да се ради основних људских вредности и поштовања међународног права ангажују на обуздавању ЕУ у оквире цивилизованог понашања.

Вест преноси и Политика - погледајте

Погледајте прилог на РТС-у: - линк

РТС, среда, 28. јул 2010, 13:17 -> 15:04

Тајни план баронесе Ештон?

Европска шефица за спољну политику предлаже постављање новог, моћног изасланика ЕУ за Босну ове јесени, пише "Дејли телеграф". Циљ плана јесу хитне реформе. Тајни план усмерен и против Милорада Додика.

Висока представница Европске уније за спољну политику Кетрин Ештон сковала је тајни план за преузимање директне контроле над Босном са новим овлашћењима ЕУ усмереним против српских "хардлајнера" који се противе босанској држави и блокирају политичке реформе, пише британски лист Дејли телеграф.

баронеса Кетрин Ештон

План (не)постоји

Висока представница Европске уније за спољну и безбедносну политику Кетрин Ештон нема никакав тајни план за Босну и Херцеговину, како то тврди лондонски "Дејли телеграф", рекла је њена портпаролка Маја Коцијанчић.

"Нема тајног плана. О Босни и Херцеговини је разговарано у понедељак на Савету за спољне послове и ова дебата ће бити настављена после лета у оквиру ревизије спољне политике и успостављања Службе за спољну акцију", рекла је Коцијанчић.

Она је додала да ће у оквиру ревизије спољне политике Западни Балкан бити "јасно постављен као приоритет".

Ештон предлаже формирање положаја моћног изасланика Европске уније ове јесени, чије би седиште било у Сарајеву и чији би задатак био да "прогура" уставне реформе у земљи. Кетрин Ештон предлаже да нови босански изасланик, који би био део новоформиране дипломатске службе ЕУ, добије нова овлашћења од Савета министара ЕУ, којим ће моћи да уведе забране путовања и замрзне средства свих особа за које се сматра да опструирају реформе.

Европске дипломате, пише Дејли телеграф, потврдиле су да би нове мере могле да буду употребљене против "сваког за кога се сматра да опструира", укључујући премијера Републике Српске Милорада Додика.

По плану Кетрин Ештон, који је израђен под називом Следећи кораци у Босни и Херцеговини кроз јаче присуство ЕУ и јачање политике ЕУ, европски званичници треба да преузму управљање у Босни "убрзо после" избора у октобру. "Приступ који се предлаже припремио би ЕУ да преузме водећу међународну улогу у Босни", наводи се у документу. По том предлогу, нови изасланик ЕУ преузео би "мандат функција" високог представника међународне заједнице у Босни, установљеног после Дејтонског споразума 1995. године, и као део нове европске дипломатске службе управљао би и мировним снагама и европском полицијском мисијом у Босни.

Он би био задужен да помогне земљи да постане "мирна и одржива демократија на путу интеграције у евроатлантске институције". Како наводи лист, за надзорника босанског изасланика ЕУ помиње се Педи Ешдаун, бивши вођа британских либералних демократа и Високи представник међународне заједнице у Босни, између 2002. и 2006. године.