Насловна О нама Download Везе Контакт

Шиптарски терористи подижу споменик Билу Клинтону, "хероју" косовског сепаратизма

Бивши председник Америке долази у Приштину, где ће у недељу присуствовати откривању споменика, који су му у знак захвалности подигли косовски Албанци. Шест метара висок кип постављен је на булевару који носи име бившег председника САД, испод огромног билборда са његовим ликом.

Косовски премијер Хашим Тачи саопштио је да ће некадашњи председник САД Бил Клинтон, после више одлагања, у недељу допутовати на Косово како би присуствовао откривању споменика, који су му, у знак захвалности, подигли косовски Албанци.

Клинтонов споменик у Приштини

"Бил Клинтон је велики човек, који је учинио много за независност и слободу Косова", наводи су у саопштењу првог човека владе у Приштини, који је своје сународнике позвао да се у недељу окупе уи што већем броју како би поздравили бившег америчког председника. Осим споменика, билборда и булевара, по Билу Клинтону назван је и трг на којем је кип постављен. Споменик је знак захвалности косовских Албанаца првом човеку Беле куће за помоћ током рата 1999. године.
После вишегодишњег натезања са општинским властима, шест метара висок споменик приштинског вајара Изеира Мустафе, постављен је испод великог билборда са Клинтоновим ликом, који се налази, наравно, на булевару Била Клинтона у центру Приштине.
"Желимо да покажемо да можемо да организујемо овако важан и смислен догађај... Влада нам је дала 30.000 евра да организујемо тај догађај, који треба да буде велики спектакл због значаја ствари које је Бил Клинтон учинио за нас", рекао је раније председник удружења Пријатељство са САД Агим Реџепи.
Статуа је направљена у Приштини и Тирани, а представља некадашњег америчког председника како држи документ од 24. маја 1999. године којим се одобрава улазак трупа САД на Косово.
Претходно, Клинтон је на Косову био у новембру 1999. године.

Клинтон у Приштини

http://www.rts.rs, четвртак, 29. окт 2009, 14:36 -> 14:59