Насловна О нама Download Везе Контакт

 

Ко распирује верску мржњу у Србији?

Деманти вести о графиту на џамији

10.09.2013.

РТС је објавио 10.09.2013. да се у Нишу на зиду Ислам-агине џамије појавио графит „1389“. Покрет 1389 демантује било какву везу са овим немилим инцидентом. Овај непромишљени вандализам штети свима: миру грађана Ниша и Србије, Муслиманима, али и Православнима јер се представљају у лажном светлу.

Ко стоји иза овог чина? Онај коме то највише одговара. Онај коме одговара етничка и верска дестабилизација Србије и онај коме смета 1389. Није случајно што се овај инцидент појавио у време када се спроводе припреме за несрећну геј-параду у време када противнике геј параде треба јавно жигосати као екстремисте (сведоци смо у последње време бројних медијских - често и веома неуспешних подвала). Покрету 1389 се подмеће оно што је очигледно супротно вредностима за које се залажемо и које практикујемо.

Жалосно је и извештавање „јавног сервиса европске Србије“ који није позвао удружење 1389 да да свој коментар и свој став и тиме показао своју једностраност и политичку потчињеност. Информативна редакција РТС није хтела да објави деманти упућен телефоном и дрско се опходила према удружењу.

Покрет 1389 захтева да се испита ко стоји иза овог инцидента у родном граду Светог цар Константина када се обележава 1700 година од Миланског едикта. Ово је један од бројних прљавих напада на 1389, једна од многих клевета. Подсећамо на речи Светог кнеза Александра Невског: Бог је у истини, а не у сили.

 

Терор и репресија против 1389 - погледајте

 

Извештај РТС о инциденту:

уторак, 10. сеп 2013, 11:23 -> 16:43
Графит на џамији у Нишу

На зиду Ислам-агине џамије у Нишу непознати починилац исписао графит "1389". У току је истрага.

За сада непознати починилац исписао је графит "1389" на зиду Ислам-агине џамије у Нишу.


У току је истрага како би се утврдиле околности и постојање евентуалне одговорности полицијског службеника који је дежурао у том делу града када је графит исписан.

На недавно обновљеној џамији, која је запаљена 17. марта 2004. године, пре два месеца појавио се графит на коме је писало - "Ратко Младић".


коментари број коментара 13 | пошаљи коментар

(уторак, 10. сеп 2013, 19:26)
anonymous [нерегистровани] пошаљи одговор

Поштовање

ко не поштује туџу веру , не поштује људе уопште јер сваки човек које било вере има душу и крви у себе. Овако се стварају мржње међу људима који свакако морају заједно живети и међусебно се поштовати пре свега као људи. Ово је хулиганство и нечовечно.

(уторак, 10. сеп 2013, 18:44)
anonymous [нерегистровани] пошаљи одговор

Selam Alejkum

Za ovaj ispisani grafit nema nikakvog opravdavanja ,sto znaci u koliko se uhvati pocinioc treba ga predati sudiji za prekrsaj . Protiv sam svakog grafita i skrnavljenja groblja dali je to u pitanju dzamija crkva katedrala itd itd pocinioce treba kazniti poz.

(уторак, 10. сеп 2013, 18:41)
anonymous [нерегистровани] пошаљи одговор

Ok, nije bar nista razbijeno, treba samo prekreciti ali kako god sraman i bedan cin , kad to neko ucini na mojoj crkvi digne mi se kosa na glavi od besa, jer to oni i rade iz obesti

Ta dzamija deo je drzave Srbije i njene verske razlicitosti i kulture, to je udar na imovinu Republike, samim tim i nepostivanje gradana Bosnjaka a time i njihove i nase zajednicke drzave Srbije.

(уторак, 10. сеп 2013, 17:13)
anonymous [нерегистровани] пошаљи одговор

se

jako strasno nek prekrece zidv i problem je resen

(уторак, 10. сеп 2013, 16:38)
Milan [нерегистровани] пошаљи одговор

....

Odgovornost policajca?
Pa njegov reon je od "Ureda" do "Pozorista", cim okrene ledja svako moze raditi sta hoce! Odgovornost je onog ko je to uradio, mada ja tog nekog ne razumem. Sta je time postigao? Jedino je postigao da novac iz opstinskog budzeta ode na nepotrebne stvari. Isto vazi i za one sto su palili istu dzamiju. Tu dzamiju su gradili isti oni koji su gradili i Cele kulu, Tvrdjavu, to je istorija naseg grada, to ne mozemo izmeniti. Cetrdeset godina sam ziveo u neposrednoj blizini te iste dzamije, nije mi smetala, a i danas mi ne smeta.

(уторак, 10. сеп 2013, 15:43)
Predrag [нерегистровани] пошаљи одговор

Jedno pitanje...

...do ovih kojima ovo ocigledno ne smeta. Da li su vam se svidjali skoro izpisani grafiti u Dubrovniku i Splitu?
Ovo je neljudski cin. Nadam se da se istraga vodi ne samo zbog vandalizma, vec i sirenje medjuetnicke mrznje.

(уторак, 10. сеп 2013, 15:01)
;-| [нерегистровани] пошаљи одговор

Ovo nema nikakvog opravdanja

Ako na objektu nema grafita i nije ocigledno napusten objekat onda bi se morala traziti dozvola da bi se grafiti mogli ispisivati.

Ovaj slucaj nema veze sa grafitima nego skrnavljenjem i provokacijama!

(уторак, 10. сеп 2013, 14:35)
Dragan [нерегистровани] пошаљи одговор

Nije lepo

Ja se uopste ne slazem sto je pisano na zidu dzamije. Bezobzira sto islam nije moja vera , ali je dzamija nasa srpska , a i da nije nasa , nije lepo zvrljati zidove.

(уторак, 10. сеп 2013, 13:59)
anonymous [нерегистровани] пошаљи одговор

...........

Ne treba odmah traziti iste primere sa nase strane jer to nikuda ne vodi, ovaj cin je sramotan i jadan. Ne trazimo izgovore, postujmo i tude.

(уторак, 10. сеп 2013, 12:49)
Konvertit [нерегистровани] пошаљи одговор

a razbijeno staklo na crkvi

dovodi do toga da svi kipte od mrznje!? Ovo je tipicni grafit mrznje! Naci,suditi i osuditi.