Download

 

 

- "" : "" -

( ) "" " " "1389" . 71. . , , , , .

:

 

92 :

1. oktobar 2008. | 13:14 -> 19:35 | Izvor: FoNet, Beta

SDU: Osuda upada u Helsinski odbor

Socijaldemokratska unija osuduje pretnje Helsinskom odboru za ljudska prava u Srbiji i jucerasnji pokusaj upada u njegove prostorije.

"U toj besomucnoj kampanji protiv Sonje Biserko, predsednice Helsinskog odbora, koje su uglavnom vodili paradrzavni mediji, sada se oglasila i udarna pesnica sovinistickih politickih krugova u Srbiji organizacija 1389, koja inace vec nedeljama blokira saobracaj u Beogradu, na sta vlast ne reaguje", kaze se u saopstenju.

Socijaldemokratska unija "upozorava da svi koji na ovaj linc cute, postaju, nazalost, i sami saucesnici ugrozavanja osnovnih demokratskih tekovina u Srbiji".

92, 92:

prvi koji bi trebao da reaguje na sve neonacisticko-sovinisticke ispad je ministar policije, Dacic, a doticni minitar se ne javlja po takvim pitanima, a niti deluje, jednostano namece se zakjucak da je njega bas briga sta se dogadja sa razno raznim anti - drzavnim organizacijama, koja unosi nemir i detabilizuje nasu drzavu
(gradjanka, 1. oktobar 2008 14:47)

 

 

, 01.10.2008. , :

Danas - 29.12.2009.

Beograd - Stotinak pripadnika Srpskog narodnog pokreta 1389. juce je prosetalo od Trga republike do prostorija Helsinskog odbora za ljudska prava kako bi predsednici Odbora Sonji Biserko predalo protestno pismo, kukasti krst i kartu Srbije i tako pokazali da oni nisu nacisti i da je Kosovo i dalje deo Srbije.
Uzvikujuci Kosovo je Srbija, ne treba nam Unija, uz salve zvizduka, demonstranti su pozivali Biserko da izade i primi poklon, ali ni ona niti bilo ko drugi iz Helsinskog odbora nije odgovorio na poziv.
- Predajemo kartu Srbije Sonji Biserko posto se na naslovnoj strani njene knjige Samoizolacija nalazi Srbija bez Kosova. Zelimo da joj pokazemo da je KiM i dalje deo Srbije - rekao je za Danas Stojan Stojkovic iz organizacije 1389, dok su sa razglasa na smenu dopirali zvuci ruskog hip-hopa i Riblje corbe.
Protestanti su se najpre, 71. dan zaredom, okupili na Trgu republike ispred transparenta podrske Radovanu Karadzicu, a u setnju do prostorija Helsinskog odbora krenuli su nakon odslusane himne Srbije i protestnog govora u kom su redom prozivani predsednici pojedinih politickih partija u Srbiji, a u kom je Sonja Biserko nazvana saradnikom okupatora i mrziteljem svog naroda. Protest je trajao manje od sat vremena, a incidenata nije bilo.
Liberalno demokratska partija pozvala je juce drzavne organe da preduzmu mere protiv grupe nasilnika, koji su upali u prostorije Helsinskog komiteta za ljudska prava u Srbiji i pretili predsedniku te organizacije Sonji Biserko.
Vec mesecima beogradskim ulicama teror siri grupa od nekoliko desetina pristalica Radovana Karadzica, koji su danas izvodenje neuspesnih performansa pretvorili u otvoreno fizicko nasilje, navedeno je u saopstenju LDP. Reakcija na napad, kako istice LDP, treba da dode od najvisih drzavnih organa,
politickih stranaka i medija, od kojih je vecina proteklih dana bez reci posmatrala ili cak aktivno podgrevala otvorene pozive na linc Sonje Biserko, zbog izvestaja koji je ova organizacija nedavno objavila.

Autor: Lj. B.

 

 

, , , "" 92, :

"" 92

30.09.2008. Saopstenja povodom vandalskog napada na Helsinski odbor za ljudska prava.

Povodom jucerasnjeg vandalskog napada na Helsinski odbor za ljudska prava od strane nasilnicke grupe koja sebe naziva Pokret 1389, koje je nazalost u medijima nazvano protestom, i koja vise od sedamdeset dana, uz prisustvo i dozvolu drzavnih organa protivzakonito protestuje zbog hapsenja ratnog zlocinca Radovana Karadzica, potpisane nevladine organizacije zahtevaju prijem kod predsednika drzave Borisa Tadica i Ministra unutrasnjih poslova Ivice Dacica i podsecaju:
- da vec nedelju dana ne posustaje medijska haranga protiv Sonje Biserko, predsednice Helsinskog odbora za ljudska prava u Srbiji, a povodom izvestaja Helsinskog odbora za 2007. godinu,
- da je Sonja Biserko bez ikakve reakcije i zastite izlozena nevidenom pritisku, diskriminaciji i sovinistickim ispadima, i to upravo od ljudi koji bi u svakoj pristojnoj drzavi koja postuje standarde ljudskih prava i demokratske vrednosti, morali da budu u najmanju ruku podvrgnuti moralnoj osudi, a u pravnoj drzavi protiv njih bi bili vodeni sudski postupci,
- da se u toj harangi u ime toboznje odbrane prava na stav, Helsinskom odboru i Sonji Biserko negira pravo na sopstveni stav i poziva na direktan linc protiv nje kao otpadnice od homogenog srpstva
- da se preko zastasivanja Sonje Biserko, zastrasuju svi oni koji se secaju i koji zele da obelodane cinjenice i zahtevaju odgovornost za zlocine pocinjene u ime svih nas tokom 1990tih, jer je napad na nju pokusaj da se zataskaju cinjenice koje su iznesene u Izvestaju.
Nevladine organizacije zahtevaju od drzavnih organa da konacno pocnu da postuju Ustav i zakone ove zemlje i da prestanu da tretiraju pravna pitanja kao ideoloska i politicka i da u skladu sa Ustavom i zakonima ove zemlje, sto podrazumeva i ratifikovane medunarodne dokumente, da konacno pocnu da primenjuju odredbe koje se odnose na zabranu rada i delovanja onih organizacija koje u svom radu promovisu ideje mrznje, diskriminacije, rasizma i svih drugih oblika netolerancije i mrznje, i to bez politikanstkih kalkulacija i spekulacija.

 

 

, , , "1389" 26.10.2008.:

Pise: Slobodan Antonic
Najsimptomaticnije, kao i uvek, bilo je izvestavanje B92. Oni su, 30. septembra, objavili vest da je oko 90 pripadnika Pokreta 1389. ostavilo na vratima stambene zgrade, u kojoj su prostorije Odbora, kukasti krst od kartona, i drugi promotivni materijal. Kukasti krst, dakle, nije bila simbolicka poruka HOPS-u da njegov zahtev za ciscenje javnosti i univerziteta od nepodobnih licnosti podseca na fasizam. Ne, po B92 rec je o promotivnom materijalu Pokreta 1389. A za one ciji je promotivni materijal kukasti krst zna se ko su, sta su i kakve sankcije treba da im uslede.
Zanimljivo je, medutim, da se iz vesti B92 ipak vidi da su demonstranti samo dosli do vrata stambene zgrade, u kojoj su prostorije Odbora, uz napomenu da su jake snage policije obezbedivale skup, pa incidenata nije ni bilo. Da nikakvih izgreda nije bilo kaze i izvestac lista Danas. U clanku se kaze da je stotinak pripadnika Srpskog narodnog pokreta 1389. juce prosetalo od Trga Republike do prostorija Helsinskog odbora za ljudska prava kako bi predsednici Odbora Sonji Biserko predalo protestno pismo, kukasti krst i kartu Srbije i tako pokazali da oni nisu nacisti i da je Kosovo i dalje deo Srbije.
Skidanje mraka
Uzvikujuci Kosovo je Srbija, ne treba nam Unija, nastavlja izvestac, uz salve zvizduka, demonstranti su pozivali Biserkovu da izade i primi poklon, ali ni ona niti bilo ko drugi iz Helsinskog odbora nije odgovorio na poziv. Protest je trajao manje od sat vremena, a incidenata nije bilo, zavrsava se ova vest u listu Danas.
Dakle, vandalski napad na prostorije HOPS-a od strane nasilnicke grupe (24 NVO), odnosno upad grupe nasilnika u prostorije Helsinskog komiteta, uz pretnje Sonji Biserko i otvoreno fizicko nasilje (LDP) bio je, zapravo samo protestna setnja do ulaznih vrata zgrade u kojoj se nalazi HOPS, zvizduci i ostavljanje simbolicke poruke.
Nikakvo nasilje se nije dogodilo, nikakav upad u tude prostorije, nikakav vandalizam. Dogodilo se ono sto je u Beogradu uobicajeno, jos od 1990: simbolicki protest (politicki performans) demonstranata ispred neke ustanove ili organizacije.
Podseticu samo koliko je takvih performansa bilo tokom zimskih setnji 1996/7. Kada je, usred burnih desavanja, zatvorena zgrada Skupstine zbog dezinsekcije i deratizacije, protestanti su po zgradi Skupstine crtali bubasvabe i miseve, a onda bacali brasno (koje je simbolizovalo otrov) na crteze.
Bila je to samo protestna setnja
Ne secam se da se iko tada zalio da je rec o vandalskom napadu otrovom na Skupstinu Srbije i trazio ostre mere protiv nasilnika. Takode, demonstranti su do vrata Politike, Borbe i drugih glasila donosili fenjere, svece i rucne lampe, kako bi skinuli mrak sa ociju novinara i urednika. I niko, opet, to nije proglasavao fasistickim upadima u tude prostorije i vandalizmom.
Isto tako, ispred zgrade SPS-a je za Novu godinu sadena jelka, kao simbolicka bezrodna srpska sljiva, ispred zgrade Predsednistva Srbije ostavljena je pogaca za Slobodana Milosevica kao srpskog domacina, ispred Ustavnog suda je ostavljen po primerak Ustava za sudije da se podsete Ustava i zakona, na ulazu u kraj gde je ziveo Milosevic postavljen je natpis zabranjeni grad, itd. Veliki mediji, pod vladinom kontrolom, takve akcije su uglavnom precutkivali. Ali, u njima te konkretne akcije nisu prikazivane kao vandalsko upadanje u tude prostorije i otvoreno fizicko nasilje prema neistomisljenicima.
Takode, tokom devedesetih godina, akteri politickih performansa svasta su ostavljali ispred zgrada ustanova i organizacija protiv kojih su protestovali: usmrdela jaja, razbijene televizore, zaklane svinje, faluse, cigle i tome slicno. Ipak, tesko da se moze naci i jedan tadasnji medij koji je objavio da su protestanti ostavili svoj promotivni materijal. Zaista se ne secam da su, u bilo kojem mediju, demonstranti bili izjednaceni sa sadrzajem ostavljene simbolicke poruke i tako legitimisani kao koljaci ili fasisti.