Насловна О нама Download Везе Контакт

РТС, среда, 01. дец 2010, 12:53 -> 16:31 - линк

Медведев кочи признања Косова

Викиликс открива детаље дипломатске борбе Русије и Америке око признавања Косова. Мета - Катар. Актери - руски председник Дмитриј Медведев и амерички амбасадор Џозеф Леберон. Ознака - поверљиво. Резултат - Катар није признао Косово.

Катар се крајем прошле године нашао у клештима дипломатских притисака Русије и Сједињених Америчких Држава, пошто су две велесиле имале различите захтеве у погледу признања независности Косова, проистиче у документима које је објавио Викиликс.

"Охрабрујем вас да признате независност Косова, као што су Саудијска Арабија и остали већ урадили. Свакако, ценимо ваше гласове у корист Косова и Међународном монетарном фонду и Светској банци. То су важни предуслови за формално признање, али када ћете начинити тај последњи корак?".

Ту је извод из документа који је амерички амбасадор Џозеф Леберон послао Стејт департменту пред долазак катарског премијера Хамада бин Јасима ал Танија, који је Вашингтон посетио 4. јануара.

Истражујући мноштво догађаја који су претходили посети катарског премијера Вашингтону, Леберон је разговарао са замеником министра спољних послова Катара Мохамадом ал Румахијем, који му је пренео детаље разговора катарских званичника са руским председником Дмитријем Медведевом.

"Руски председник је затражио од Катара да не жури са признањем. Ал Румахи охрабрује Клинтонову да Хамада бин Јасима обавести о времену евентуалног признања", наводи се у депеши од 21. децембра 2009. године.

Катар није признао независност Косова. Косовски премијер Хашим Тачи је, после посете Дохи почетком септембра, најавио да ће та држава признати независност Косова, али потврда тог навода до данас није стигла.

Француска признала, али...

Такође, маја 2008. године, током припрема за састанак Клинтонове и француског председника Николе Саркозија, тадашњи амерички амбасадор Крејг Робертс Стејплтон упутио је Стејт департменту многа запажања о ставовима Париза у вези са Косовом.

"Француска је одмах признала независност Косова, али оклева да се та одлука у потпуности спроведе, због потенцијално дестабилизујуће улоге Србије (и Русије) у региону", наводи се у  депеши Стејплтона.

"Важно је да се Саркозију пруже додатна уверавања да се, док потпуно спроводимо Ахтисаријев план, са Француском слажемо о значају Србије у одржавању регионалне стабилности, као и да ће америчка политика бити сагласна са нашом визијом евроатлантских интеграција читавог Западног Балкана, укључујући Србију и Косово", наводи се у депеши.