Насловна О нама Download Везе Контакт

 

Мисионарски призив ка Петровданском посту

јун 2020.

Након прве две мисионарске акције, Покрета 1389 и удружења Све у славу Божију призива људи ка Божићном и Васкршњем посту, јуна 2020. започиње трећа мисионарска акција призива ка великом Петровданском апостолском посту. Изведено је неколико активности пред почетак и на почетку поста. Текст мисионарског летка:

Апостолски (Петровски) пост

            Наша Православна Црква је апостолска, јер су апостоли ширили Хришћанство од Јерусалима на све стране света, чинили чуда и крштавали људе, учили народе правој вери, писали свете списе који су постали део Светог Писма (Библије), били веома пожртвовани, посвећени и одани Христу, радили као потпуни ентузијасти не бринући за своју храну и одећу, већ за спасење душа што већег броја људи. На крају, сви осим једног (Светог Јована Богослова) су били убијени од стране противника Хришћанства. Дали су свесно своје животе да би ми спознали Бога. Њихове заслуге су огромне. Сви су пореклом били рибари на Галилејском језеру када је Исус приметио - иако су били необразовани - њихову јаку веру, чисто срце, труд по сву ноћ око риболова, простодушност и послушност старешинама. Богу су такви требали да Истину о царству небеском и спасењу душе за вечни живот пронесу до свих крајева земље. Како су то они могли пре две хиљаде година? Уз Божију помоћ и силу – уз благодат.

Главни њихов празник је Петровдан (12. јула по новом календару), а Православци по традицији, њима и Богу, указују поштовање постом одређено време пре празника. Кроз пост и ми од обичних људи, обичних „рибара“, постајемо следбеници и сарадници Божији, посећује нас и просвећује Божија благодат, ми се мењамо, чистимо, одбацујемо мане и пороке и постајемо бољи људи, спремни да помогнемо сваком човеку. Пост је са наше стране мали труд, а добијамо много и неупоредиво више од Бога и спремамо се достојно да будемо прави Хришћани и со свету и светлост свету.

 

Српска православна црква - http://spc.rs

Основи Православне вере - погледајте

 

Мисионарски летак, лице и текст са друге стране. Подељен је летак без иконе, само једна страна са (црно-белим) текстом: