Насловна О нама Download Везе Контакт

 

НАТО министар први за ЕУ

24.12.2010.

Министар НАТО пакта у Србији, Драган Шутановац, потрчао је као прави амерички маринац, да докаже своју лојалност Пентагону и први испуни упитник ЕУ. Шутановац је већ био спреман за упитник, припремили су га у Охају за то. Овим потезом ШуНАТОвац је показао још једном да су безбедност ЕУ и НАТО компатибилни системи, не само у уставним документима ЕУ где дословно стоји: "C 83/38 Article 42/2 и 3: Безбедносна политика ЕУ је компатибилна са безбедносном и одбрамбеном политиком НАТО." (линк), већ и у пракси. НАТО шакали у Србији су се највише обрадовали упитнику ЕУ и (имагинарном) приближавању Србије "Европи", јер знају добро да су тако и знатно ближе стварном одредишту, а то је НАТО пакт.

Министарство одбране је поново погазило све стручне норме и показало да не брине нимало за безбедност грађана Србије, јер су Бриселу предати подаци о начину функционисања система одбране Србије. Није нам познато да је Скупштина овластила Министарство одбране да поверљиве податке од националног значаја предаје онима који су нас пре 11 и по година бомбардовали. Такође, Министарство одбране се није пре одавања важних информација, консултовало са војним представницима држава са којима имамо високе међудржавне споразуме, пре свега са Русијом. Не треба заборавити да су све кључне земље ЕУ уједно и чланице НАТО пакта, који је Влада Русије означила као примарну претњу безбедности Руске федерације. Не смемо заборавити да су 22 од 27 држава ЕУ признале независност Косова и Метохије и тако нарушиле сувереност и територијалну целовитост Републике Србије, стога је апсурдно, противправно и против интереса безбедности народа таквим државама предавати податке о систему одбране Србије. Све се ово спроводи мимо воље народа и насупрот референдумском Уставу.

Очигледно да лица која врше највише државне функције (председник, чланови владе, посланици, итд) не обављају своје службене дужности по Уставу и закону, већ спроводе програме својих странака, личне хирове и налоге са високих положаја ЕУ и САД. Све ово је довело државу и грађане у забрињавајући положај, правне, економске и социјалне несигурности. Владавина права, јавни морал, традиција и воља грађана се не уважавају. Овакво безакоње државне бирократије треба што пре на миран начин и легално окончати и затим кренути у обнову државе и друштва, потпуну измену политичко-економског система и убрзан развој, да би се надокнадило велико заостајање које Србија трпи под евро-унијатским режимом.

 

РТС, петак, 24. дец 2010, 16:37 -> 17:16 - линк

Министарство одбране одговорило на Упитник

Попуњавањем Упитника Министарство одбране представило Европској комисији детаљну анализу система одбране Србије. Достављени прилози односе се и на одбрамбену индустрију, борбу против тероризма, регионалну сарадњу, сарадњу у ванредним ситуацијама и положај запослених у систему одбране.

упитник ЕУ

Министарство одбране дало је одговоре, из своје надлежности, на питања из Упитника Европске комисије, чиме ће први пут Комисији бити достављена детаљна анализа о систему одбране Србије.

Министарство одбране одређено је као надлежно за седам питања из Упитника Европске комисије, а доставило је своје прилоге за 46 питања која су се односила и на ангажовање у одбрамбеној политици ЕУ, објављено је на сајту министарства.

Достављени прилози односе се и на регионалну сарадњу, одбрамбену индустрију, борбу против тероризма, сарадњу у ванредним ситуацијама, положају запослених у систему одбране и процесу јавних набавки, наводи се у саопштењу министарства.

Рад на одговорима на Упитник Европске комисије обављао се кроз подгрупе Стручне групе Координационог тела за приступање Србије ЕУ, у којима су учествовали и представници Министарства одбране.

После пријема Упитника 24. новембра, подгрупе Стручне групе извршиле су расподелу питања по институцијама, тако да је за свако питање одређена надлежна институција која представља координатора за то питање.

Цео процес израде одговора координира Канцеларија за европске интеграције Владе Србије по унапред дефинисаној динамици.

Предвиђено је да одговоре на комплетан Упитник Влада Србије усвоји 31. јануара 2011. године и преда их Европској комисији, која ће на основу одговора израдити мишљење о спремности Србије да добије статус кандидата за чланство у ЕУ.