Download

 

Pripreme za odrzavanje zajednicke vjezbe NATO-a i OSBiH

Ministar odbrane BiH Selmo Cikotic, Sifet Podzic, nacelnik Zajednickog staba Oruzanih snaga BiH (OSBiH) i ambasador SAD-a u BiH Charles English ukazali su danas na znacaj odrzavanja velike zajednicke vjezbe OSBiH i NATO-a u septembru na podrucju Banje Luke, jer je to prva vjezba koja se odrzava izvan granica zemalja clanica NATO-a. Ministar Cikotic je nakon obilaska vojne lokacije OSBiH, kasarne "Kozara u Banjoj Luci naglasio da je "Zajednicki napor prva vjezba takvih razmjera i vrste koja se dogada u zemlji koja nije punopravna clanica NATO-a.

Istaknuo je da Ministarstvo odbrane BiH i OSBiH to dozivljavaju kao izraz posebnog povjerenja, ali i obaveze da bi se izvrsile sve neophodne pripreme da vjezba ima rezultate koje se od nje ocekuju u smislu promocije i OSBiH i Ministarstva odbrane BiH, ali i prostora Banje Luke i drzave BiH. To je i prilika, kako je naglasio, da se vjezba iskoristi radi jacanja saradnje s mnogim oruzanim snagama zemalja partnera i clanica NATO-a, te da se u punu funkciju stave elementi OSBiH, drzavnog ministarstva odbrane i drugih struktura. Cikotic je na pres-konferenciji u Kasarni "Kozara ukazao i na cinjenicu da je Zajednicki stab OSBiH u pripremama za vjezbu vec uradio dosta toga, a posebno Komanda za podrsku koja ce u operativnom i taktickom smislu nositi vecinu aktivnosti u toku pripreme i njene realizacije. "To ce biti aktivnost koja ce zahtijevati angaziranje velikog broja institucija Grada Banje Luke, mnogih drzavnih institucija, a mislim da cemo u odredenom smislu intenzivirati i saradnju sa susjednom Hrvatskom, naveo je ministar odbrane BiH.

Ambasador English je naglasio da je to prva vjezba koja ce biti odrzana izvan granica zemalja clanica NATO-a, a sponzorira je evropska komanda SAD-a. "Nekoliko stotina ucesnika iz NATO-zemalja i zemalja partnera doci ce u Banju Luku da zajedno s vasim Oruzanim snagama ucestvuju u vjezbi i bit ce to prilika za OSBiH da pokazu nivo svoje spremnosti i integracije koja je postignuta u reformi odbrane, naglasio je English uz uvjerenje da ce OSBiH pokazati koliko su spremne i da ce to vidjeti i partneri SAD-a u NATO-u. Podsjetio je da su SAD vec upoznate o velikom i znacajnom angaziranju OSBiH na proslogodisnjem gasenju pozara u BiH, a vidjeli su i kolika je "korist od rasporeda snaga OSBiH u jedinicama u Iraku i koliko zadovoljavaju uvjete koji su postavljeni od NATO-a. Americki ambasador je rekao i da je impresioniran tokom priprema za odrzavanje zajednicke vjezbe i samim pripremama u Kasarni "Kozara za prijem svih onih koji ce i njoj ucestvovati.

Nacelnik Zajednickog staba OSBiH Sifet Podzic rekao je da ce se tokom vjezbe vrsiti provjera kompatibilnosti sredstava veze evropske komande SAD-a i zemalja partnera, koja ce se pozitivno odraziti na regiju Banje Luke, RS-a i BiH. "Nadam se da ce to biti jedan veliki plus OSBiH da nakon intenzivnog dijaloga dokazu naredne godine da su spremne za NATO, dodao je general Podzic.

Zamjenik ministra odbrane BiH Igor Crnadak kazao je i da je danasnja posjeta Kasarni "Kozara" pokazala da Komanda za podrsku radi dobar posao i da su vazan dio OSBiH. "Uvjerili smo se da pripreme za vjezbu u ovoj pocetnoj fazi idu dosta dobro, rekao je Crnadak koji smatra da je vjezba naredne godine koja ce biti odrzani u Kasrani "Kozara velika sansa za Ministarstvo odbrane i BiH u cjelini, jer ce pomoci jos brzu integraciju nase zemlje i u NATO i Evropsku uniju, kao i popravljanju imidza BiH u cjelini.

Vjezba bi trebalo da se odrzi u septembru, iako tacan datum jos nije preciziran, a u njoj bi trebalo da ucestvuje oko 2.000 i 3.000 pripadnika zemalja NATO-a i oko dvije do tri stotine pripadnika OSBiH koji ce neposredno ucestvovati u vjezbi.

U Banjoj Luci je danas odrzan i sastanak NATO Koordinacijskog tima Vijeca ministara BiH.
(FENA)