Насловна О нама Download Везе Контакт

 

Пад стандарда и штрајкови у ЕУ

Ево још једне вести која реално говори о друштвеним приликама у ЕУ, реалност је далеко од бајки које се могу чути на РТС-у, медијском спонзору евро-интеграција.

 

РТС, среда, 15. сеп 2010, 17:34 -> 19:42

Штрајкови широм Европе

Незадовољни падoм животног и потрошачког стандард, грађани Европе штрајковали у Француској, Белгији, Грчкој и Италији.

Док се владе европских земаља довијају како да оштрим мерама штедње смање буџетске дефиците, грађани су незадовољни због урушавања животног и потрошачког стандарда и најављених реформи пензијског система. Французи се већ суочавају са таквим драматичним мерама.

Штрајкови широм Европе

На стотине демонстраната запосело је плато испред Националне скупштине у Паризу, где су посланици доњег дома после жустре расправе, изгласали у народу непопуларну пензијску реформу. Спорни предлог председника Николе Саркозија усвојен је са 329 гласова, док су против била 233 посланика. Французи су гневни што ће уместо са 60, у пензију ићи са 62 године.

"Седамдесет одсто популације је против пензијске реформе и зато не желимо да ступи на снагу", рекао је један штрајкач.

Француска влада, међутим, инсистира на реформама, тврдећи да ће у супротном, пензијски систем као велики губиташ, до 2020. године, остати кратак за 35 милијарди евра.

Штрајковало се и у Бриселу, где се хиљаде људи окупило испред европских институција, тражећи веће пензије и изражавајући незадовољство најављеним повећањем старосне границе за пензионисање.

"Хиљаду и сто  евра је боље него деветсто , али није довољно за живот", каже једна Белгијка.

У Грчкој, возачи камиона већ трећи дан блокирају атинске улице, док су железничари други дан у генералном штрајку. Железничари кажу да неко мора да мисли и на раднике.

"Не могу тек тако да вам после 30 година рада, један дан дођу и кажу - отпуштен си", наводе железничари.

У Атини је група незадовољних радника по уговору, упала на конференцију грчког Министарства културе.

И власници бензинских станица широм Италије започели су тродневни штрајк, забринути због раста цена горива. Тврде да ће планови Рима да реорганизује њихов сектор водити губитку чак 75 хиљада радних места.

Вест на порталу РТС-а - линк