Насловна О нама Download Везе Контакт

Руски Пинокио

Београд 16.03.2013. године

У свом невероватном арсеналу оружја једно од посебних места заузима ТОС-1 БУРИТАНО (руски: ТОС-1  тяжелая огнеметная система). Иначе, Буритано је надимак који је истоветан са именом јунака једне руске верзије Пинокија који је главни лик књиге Алексеја Толстоја. Толстој је Буритана креирао у периоду од 1923 до 1924 године, док је у августу 1936. прича завршена и дата у штампу. Алексеј је посветио своју књигу својој будућој супрузи, Људмили Крестински - касније Толстој. Током 1936, прича је почела да се објављује у новинама.

ТОС-1 БУРИТАНО

ТОС-1 Буритана је је назив за вишецевни бацач ракета калибра 220 mm. Ово је вишецевни бацач ракета (ВБР) са термобаричним бојевим главама који је дизајниран за уништавање непријатељске живе силе у утврђењима, на отвореном и у лакше оклопљеним борбеним средствима и транспортерима. Први пут је употребљен током Совјетске интервенције у Авганистану док је своју пуну снагу показао током борби са терористима у Чеченији.

Идеју о производњи вишецевних бацача ракета са термобаричним бојевим главама појавила касних 1970-их, док је борбени систем који се састоји од борбеног возила, ракета и возила за снабдевање развијен је у раним 1980-им. Лансер је монтиран на шасију тенка Т- 72. Домет ракете је 400 метара (минимални домет) док је максимални домет средства 3500 метара. Када ракета експлодира ствара се аеросолни облак који када се помеша са ваздухом детонира стварајући високу температуру праћену отвореним пламеном а затим и високим притиском. Посаду средства чине 3 члана.

Тренутно, постоје две варијанте ТОС-1 система. Прва верзија тежине борбеног возила од 42 тона и опремљен је лансером од 24 цеви са водеђеним пројектилима, друга опција - ЦБТ-1 ("Пинокио", тежина 46 тона) са повећаним дометом ракета и има лансер од 30 цеви. Системи су направљени у малим серијама

ТОС-1 систем састоји се од следећих ставки: 

  • "Борбено возило" БМ-1 (руски: Боевая машина) се заснива на модификованој шасији тенка Т-72А и опремљен ротирајућим лансером за 24 невођене термобаричне ракете. Све ракете могу бити лансиране у року од 6 до 12 секунди. Лансирно Возило је опремљено системом за управљање ватром са балистичким рачунаром, док се друга стандардна опрема састоји од навигационог система, радио станице , интерфона и четвороцевног бацача димних кутија. 3-посада је наоружан са једним АКС-74. једним РПКС-74, три РПГ-26  и 10 ручних бомби Ф-1. БМ-1 је опремљен истом опремом као и тенк Т-72 и поседује опрему за роњење, може се транспортовати авионом, поседује АБХО средства, средства за гашење пожара, средства за дневно и ноћно осматрање итд.
  • Возило за снабдевање ТЗМ-Т (руски:  Транспортно-заряжающая машина) , опремљено је са 10 кН дизалицом. Свако возило носи резервне ракете и 400 литара горива за БМ-1 и има посаду од три члана, и наоружани су са две АКС-74, један РПКС-74, пет РПГ-26 и 10 ручних бомби Ф-1.
  • Ракете Нурс ( руски: Неуправляемыи реактивныи снаряд) МО.1.01.04 и МО.1.01.04М су невођене ракете калибра 220мм са термобаричном или запаљивом бојевом главом. Дугачке су 3,3 и 3,7 м и тешке 173 односно 217 кг. Оригинална ракета за ТОС-1 је имала домет од само 2.700 м, док унапређена верзија има домет од 6.000 м.

Године 2001, побољшана ТОС-1А систем ушао је у употребу. Домет овог побољшаног система је подигнут на 6 километара, а њен балистички рачунар је надограђен.

 

Одбрана - погледајте