Насловна О нама Download Везе Контакт

 

Подршка запошљавању младих у здравству

19.04.2017.

Покрет 1389 подржава најављене потезе Министарства здравља у виду запошљавања око две хиљаде младих (лекара, медицинских сестара, техничара, итд) у овом сектору. Оваква одлука је победа власти, побуњене омладине и целе Србије и доноси добро свима - већу запосленост младима, бољу здравствену заштиту, бољи животни стандард, мање незадовољства против власти, итд. Наравно, не треба оклевати у спровођењу одлученог, нити помишљати на одустајање и обмањивање јавности. Упозоравали смо на око месец дана пред изборе на проблеме који тиште младе (линк). Између осталог проблеми су: незапосленост, одлив мозгова, депресија, запошљавање политички подобних са приватним факултетима и незапошљавање способних и аполитичних, пензионерски профил јавне политике са бројним привилегијама за гласачку машинерију старијих грађана а на штету младих, итд. Добро је што је извршна власт решила да више слуша своје грађане, а мање стране финансијске мешетаре.

Са друге стране протести младих треба да буду културни, цивилизовани и законити. Поред права које траже за себе, постоје и обавезе према друштву. Тврдње да су избори покрадени и да је Алекандар Вучић освојио много мање гласова него што РИК (Републичка изборна комисија) званично објављује су депласиране и анулиране поновним изборима (на неколико бирачких места) на којима је Вучић још убедљивије победио, али и системом контроле избора по којем на сваком бирачком месту сваки кандидат има право на контролоре.

Постоји опасност да се побуна младих (незадовољство је делом и оправдано) буде злоупотребљена и изманипулисана за интересе одређених центара моћи у земљу и иностранству, што може довести до дестабилизације система, нове обојене револуције и понављања немилих догађаја на штету државе и свих житеља. Има информација да су на протесту примећени чланови украјинске фашитичке паравојне екстремистичке организације Десни сектор. Пре тога и једна члан Отпор-а је уочен.

Надамо се да власт помно прати догаћаје и да је спремна да одлучно одреагује и спречи деструктивне насилне анти-државне акције које би могле да врате Србију 17 година уназад и произведу поновно урушавање државних установа, привреде, националне културе и суверености. Покрет 1389 је одлучно опредељен да брани и одбрани правно-политички и уставни поредак од свих домаћих и иностраних квази-демократских организација и реолуционарно-антидржавних покрета, без обзира што имамо различите замерке на рад Напредне партије и државног руководства.

Позивамо власт и побуњену омладину на разговоре и дијалог у циљу изналажења мирног и компромисног решења за окончање кризе, решења које би било победа за све и нада у достојанствен живот у Србији за све.

 

Поредак / антиреволуција

Млади масовно напуштају земљу због незапослености

http://ambasadarusije.rs/sr/vesti/rusija-o-protestima-u-srbiji