Насловна О нама Download Везе Контакт

 

Погоршана демографско-безбедносна ситуација јужно од Краљева

10.7.2018.

                Покрет 1389 већ 12 година организује сваке године Видовданско ходочашће (раније под називом Видовдански марш) од Београда до Газиместана; двонедељно ходање с тим да се релација од Београда до Косовске Митровице (преко 300 км) савладава пешице. За 12 година ходочашћа и успутног детаљног „скенирања“ терена Србије: разговора са „обичним“ људима, свештеницима, монасима, просветним и спортским радницима, представницима локалних власти, итд, те праћења демографских кретања, природе, привреде, итд, могли смо да приметимо одређене трендове који нису повољни.

Пре свега, демографска слика се погоршава: млади се пресељавају масовно из села у велике градове, а затим често и у иностранство, а у мањим местима остају старије особе. Српског становништва је све мање и велики дeлови територије остају полу-празни или празни. Цена куће са имањем у неким областима је (осетно) мања од 20.000 евра. Преостало млађе становништво није мотивисано да остане на својим огњиштима. Мањак становништва је приморао многе власнике трговачких и угоститељских објеката да ставе катанац на своје пословање.   

Муслимани из области Новог Пазара обилазе терен од Краљева до Рашке и шире како би за релативно мало новца дошли до кућа, имања, земље, бензинских станица, пропалих услужних објеката, чак читавих бања, итд. Због наведених демографских проблема субјективни осећај сигурности је осетно снижен. Полицијске снаге тешко да могу да покрију велике географске просторе ретко насељене, а млади Муслимани у групицама и групама се све слободније  и комотније понашају у све ширим географским круговима. Саудијска Арабија, Турска и албанска дијаспора инвестирају велике количине новца у инфраструктуру, привреду, трговину и ширење муслиманског становништва у региону, док са друге стране српска популација је често без потребног капитала, инвестиција, средстава да се трајно одржава или демографско-привредно напредује. Пасивност и незаинтересованост српске дијаспоре је опасна и жалосна појава.

Демографија и безбедност су две уско повезане и укрштене области, стога овај текст користи појам „демографско-безбедносна ситуација“. Демографска осека и повлачење становништва производи безбедносне проблеме и озбиљне изазове службама јавне безбедности и отежава рад. Важно је да војник и војни објекти имају подршку локалног становништва, а не да се посматрају као непожељни, као нужно зло, и сл. Са друге стране стабилна безбедност је подстрек људима да остану да живе на својим поседима, што се јасно види на примеру Косова и Метохије, области некадашње Крајине у садашњој Хрватској итд, где је уроженост здравља, живота, имовине и непријатељски однос центара моћи довео до протеривања и расељавања стотине хиљада Срба.

Шта чинити?

Потребно је пре свега дугорочно размишљање, планирање и деловање. Демографско-безбедносна ситауција се погоршава деценијама и не може се преко ноћи решити. Да би се спречило осипање становништва – пре свега младих – и да би се мотивисали да остану на својим вековним праговима, потребно је смањити велики контраст животног стандарда Београда и унутрашњости. Потребан је пакет мера заштите пољопривредника, гаранције озбиљних откупних цена и олакшице при куповини горива и пољопривредне механизације. Није довољно да у унутрашњости функционише јавни сектор, кафићи и кладионице, апотеке и продавнице – неопходне су привредне фирме који би упошљавале становништво са пристојном зарадом. Потребно је више објективности и поштења при запошљавању, а мање махинација по страначко-подобним линијама. Грађани су спремни да озбиљно раде и остану на својој земљи уз озбиљне зараде.

Србија и српски народ су ограда и бранитељи не само своје културе и националних вредности већ и свих Словена, Хришћанства, Православља, старе Европе, итд. Садашња Европа је заборавна и незахвална према Србима који су је вековима штитили од продора ислама. Стога ови проблеми треба да се интернационализују како би се добило дубље разумевање и шира политичко-економска подршка за решавање ове кризе.

 

Одбрана - детаљније

Србија / отаџбина - детаљније

Општина Рашка - детаљније

Иницијатива за забрану абортуса - детаљније

Подела Косова и Метохије је легализација прогона цивила - детаљније