Насловна О нама Download Везе Контакт

 

Предлог ЕУ о цензурисању интернета

13.05.2011.

Извор: "Референдум" - аналитичко-информациони центар - http://referendum-eu.rs

У званичном извештају ЕУ се наводи да је на састанку одржаном у фебруару 2011, представљен предлог за стварање "јединственог, сигурног, европског сајберпростора", који би имао "виртуелну шенгенску границу". Наиме, провајдери интернет сервиса би блокирали "недозвољени садржај" који је на "црној листи" Европске уније.

Једна од "демократских" карактеристика Европске уније је врло активно контролисање масовних медија, којима је дат задатак да промовишу политику и идеје Европске уније. Док се про-ЕУ ставови агресивно пласирају, као и целокупан "систем вредности" који са собом носи ЕУ, за критику Европске уније и евроскептицизам остављено је врло мало простора, а у неким земљама скоро никако. Србија, као могућа будућа чланица ЕУ, спада у екстремније примере овог система.

До сада је интернет био једини преостали масовни медиј на којем су се могле наћи нецензурисане критике ЕУ, као и чињенице које показују праву природу ЕУ система, а које се ненаглашаају или прескачу у стандардним медијима. Такође, ту су и сајтови бројних покрета у Европи против Европске уније, који могу сазнати једни за друге, повезати се и размењивати информације и идеје, једино преко интернета.

Дакле, стављањем садржаја интернета под контролу Европске уније, било би угушено последње светло у слободним медијима.

На жалост, предлог који је стигао из Европске уније у фебруару 2011, оставио је на многе утисак да се иза борбе против сајберкриминала крије заправо жеља ЕУ да контролише садржај интернет простора Европе.

Како наводи британски Телеграф у чланку од 29.04.2011, под називом "Аларм због предлога ЕУ о Великом заштитном зиду", тај предлог је настао на затвореном састанку у Савету Европске уније (мисли се на заштитни зид према интернет садржају). У званичном извештају ЕУ се наводи да је на том састанку представљен предлог за стварање "јединственог, сигурног европског сајберпростора", који би имао "виртуелну шенгенску границу". Наиме, провајдери интернет сервиса би блокирали "недозвољени садржај" који је на "црној листи" Европске уније.
Чланак сличне садржине је објављен и у немачком листу "Дојче Веле", 3.05.2011.

Извештај ЕУ о контроли интернет садржаја можете погледати овде (четврта страна, при дну).

Покушаји да се сазна од званичника у Бриселу шта се подразумева под "недозвољеним садржајем" остали су без успеха.

Велики број провајдера се врло алармантно огласио поводом овог предлога ЕУ, сматрајући да он води увођењу цензуре европског интернет садржаја. Кампање против цензурисања упоредиле су овај план са кинеским системом контролисања интернет садржаја, који контролише приступ блоговима и друштвеним мрежама и блокира стране сајтова који објављују вести које су у контрадикцији са државном званичном политиком.

http://referendum-eu.rs/predlog_EU_o_cenzurisanju_sadrzaja_na_internetu.html


Извори:
британски Телеграф: http://telegraph.co.uk/technology/news/8481330/Alarm-over-EU-Great-Firewall-proposal.html
немачки Дојче Веле: http://dw-world.de/dw/article/0,,15046720,00.html