Насловна О нама Download Везе Контакт

 

 

Претње смрћу координатору Покрета 1389 за Жарково

 

Паралелно са видљивом репресијом режима над Покретом 1389 у виду хапшења, забране скупова, медијских лажи итд, води се једно друго још мрачније и одвратније деловање против Покрета 1389 и његових чланова. Ради се о анонимним претњама које обично добијају млађи чланови након што им се укаже поверење да обављају неку од функција (координатора или слично). 19-огодишња девојка која је покушала да организује одбор "1389" у Панчеву, доживела је претње умоболне или добро обучене особе, упућене њој и њеним најмилијима, а које се експлицитно односе на: "праћење", "посматрање", "знам где живиш", "знам са ким живиш", "заклаћу те", "заклаћу ти породицу", "одраћу те као јарца", итд. Случај је пријављен градској Полицији, која је начинила записник и покушала да лоцира манијака.

Неколико месеци касније, тек изабран за координатора Покрета 1389 за Жарково (насеље где је и основан покрет), 21-огодишњи Драган Јанковић, почео је да прима претње, систематски и непрестано. Ови криминални позиви су обично трајали до 3 ујутру. Ради се о псовкама, вулгаризмима и претњама најтеже природе. Једини разлог је ангажовање у Покрету 1389. Претње се износе толико дуго, прорачунато, осмишљено, једнообразно да смо сигурни да се ради о професионалцу. Једна од последњих је била претња убиством и "пуцањем у стомак". Драган је био принуђен да се на око месец дана склони ван Београда, али се затим поново вратио у активан рад, осокољен великим родољубљем упркос претњама смрћу.

На жалост, евро-унијатска власт није заинтересована ни најмање да заштити чланове Покрета 1389, већ напротив, хапшењем, забранама скупова и прогоном постаје саучесник у овим злоделима.