Насловна О нама Download Везе Контакт

Протест против потписивања Споразума о стабилизацији и придруживању Европској унији

 

Живети у слободној демократској земљи значи имати право избора, стога потписивање Споразума о стабилизацији и придруживању ЕУ без јавне расправе и изражене воље народа кроз референдум, представља зачетак новог вида тоталитаризма. Текст споразума је у супротности са Уставом Србије и нарушава државни суверенитет и територијални интегритет наше земље. Не смемо заборавити политику санкција, медијске сатанизације, насиља и бомбардовања у ближој прошлости, као ни тренутну окупацију јужне српске покрајине, и залагања велике већине земаља ЕУ за независност Косова и Метохије. Такође, слање мисије ЕУ у јужну српску покрајину насупрот резолуцији УН 1244 и одлуке Савета безбедности представља само по себи довољан разлог за одбијање споразума. Спољну политику ЕУ уз кршење међународног права одликује и лицемерје садржано у залагању за интегритет Босне и Херцеговине и независност Косова и Метохије.

Уласком у савез са економски развијеним земљама Европе довешћемо своју привреду у положај неравноправне конкуренције и извесног дебакла, чиме ће економски ресурси прећи у руке странаца. Уз поменуте чињенице и културне, језичке, цивилизацијске и историјске супротности крајње је непромишљено и штетно склапати савез са Европском унијом само на темељу површно и погрешно израчунатог материјално – потрошачког интереса. Већ имамо дубоко негативно искуство југословенске заједнице.

Евроатланске интеграције имају алтернативу - продубљивање економских, политичких, културних и пријатељских веза са православном словенском Русијом и бројним пријатељским земљама. Еконономски и дипломатски односи Србије и Европске уније треба да почивају на узајамном поштовању достојанства и суверености.

26. јануара 2008. године, два дана пре него што је требало да дође да потписивања, одржан је протест на Тргу републике, на коме је истакнут велики пано са спорним тачкама Споразума, а затим је Споразум у знак протеста јавно спаљен.