Насловна О нама Download Везе Контакт

Шест разлога против НАТО

Зашто НЕ И НЕ У НАТО

Аутор: Саопштење за јавност Српског сабора Двери, Објављено: 10. 02. 2010.

У Србији, која се определила за војну неутралност, готово свакодневно испољава се политичка воља тренутног режима да се једног дана пробудимо усред НАТО пакта, а да се о томе народ што мање пита. Српски народ, као и грађани Србије у већини, јесу против уласка у НАТО пакт, али то није политички став и тренутне власти.

Званичне изјаве министра војног и других НАТО-лобиста о томе да је преурањено сада постављати питање о односу Србије према уласку у НАТО јесте обично лицемерје, ако се зна да ми свакога дана све више клизимо у том правцу и да се сви видови приближавања НАТО пакту одвијају далеко од увида јавности. Само се с времена на време разним изјавама о потреби и тзв. предностима да се у НАТО уђе испробава колика је стварна одбојност грађана према овом пројекту, док чак и захтеви за јавном расправом и референдумом по питању уласка Србије у НАТО могу да иду у корист онима који заправо не би смели ову скандалозну идеју уопште да изнесу пред српски народ, а ево она на разне начине упркос свему постаје све легитимнија.

Зато изнова подсећамо колико је тежња НАТО лобиста да Србију увуку у овај војни пакт неприродна и неоправдана.

Шест разлога против НАТО

НАТО

Очигледно, против уласка Србије у НАТО постоји мноштво разлога, али наводимо само оне најважније: Пацифистички: Србија већ низ деценија покушава да остане ван било какве блоковске конфронтације и да одбрани најпожељнију позицију за очување светског мира – несврставање у хладноратовске блокове. Једини преостали хладноратовски блок јесте НАТО пакт и као такав јесте преживела творевина времена које је читаво човечанство угрожавало опасношћу од нуклеарног рата. Ако је светски тероризам потенцијална и магловита опасност од нуклеарног угрожавања човечанства, онда је НАТО пакт једина реална опасност која човечанство угрожава нуклеарном катастрофом. Историјски: Србија, од обнављања своје државности у модерно време, никада није била члан агресивних војних савеза – оних војних савеза који покрећу агресивне ратове. Агресивни ратови су наметнути а не одбрамбени тј. изнуђени ратови. Овим ратовима НАТО данас угрожава суверенитет многих народа, крши међународно право, окупира суверене државе. У овом тренутку НАТО је једини војни савез на свету који се овако понаша. Србија је у својој новијој историји, следећи слободарске традиције, увек била чланица оних савеза држава који су се оваквим агресивним војним пактовима (какав је сада само НАТО) супротстављали!

Морални: У овом тренутку, као и сваком другом тренутку у коме се води расправа о прикључењу Србије НАТО пакту, под заставом овог војног савеза систематски се врше ратни злочини према цивилном становништву у зони ратних дејстава, крше се људска права ратних заробљеника у рату, као и права политичких противника НАТО држава ван зоне ратних дејстава, ратним деловањем НАТО војски изазивају се еколошке катастрофе великих размера, војно-обавештајне структуре НАТО држава суспендују грађанске и политичке слободе најширим слојевима свога становништва уз коришћење метода тоталитарних режима. Војске које припадају овом војном савезу и званично примењују тортуру као легитиман метод саслушавања у истрази… На овај начин НАТО пакт постаје једини војни савез који озбиљно варваризује међународне односе и руши цивилизацијске темеље које је човечанство у свом досадашњем развоју постигло!

Уставно-правни: Народна скупштина Србије, као државни орган са највећом политичко-правном легитимношћу у погледу изражавања воље грађана, донела је документ о војној неутралности Србије, те самим тим свако отварање питања о напуштању позиције војне неутралности са било ког државног нивоа, а без позивања на референдумско изјашњавање грађана, јесте противуставно узурпирање власти и нарушавање Уставом одређене поделе власти у Србији!

НАТО Авакс

Демократски: Сва истраживања јавног мњења, као и политичка анализа односа српског народа и грађана Србије према уласку у НАТО, показују да је већинска воља нашег друштва против интеграције у НАТО. Свако деловање против те воље јесте недемократско и суштински ауторитарно понашање, а када се у виду има у какав војни савез желе да нас увуку онда то понашање поред ауторитарности добија и елементе тоталитарности.

Најважнији разлог: Србија и Република Српска су биле прве жртве агресивних НАТО ратова! Последице бомбардовања осиромашеним уранијумом још увек трпе грађани Српских земаља. Овај акт агресије НАТО је извео кршећи норме међународног права, сама ратна дејства су вођена против норми међународног права и кршењем норми ратног и хуманитарног права. Све то чини основ за озбиљно покретање процеса пред међународним правосуђем који би водила било држава Србија, било поједини наши грађана а против НАТО пакта. Ово је поготово важно ако се узме у обзир будућа измена односа снага у свету, она реална измена која би омогућила да се и НАТО пакт једног дана нађе на оптуженичкој клупи, што до сада није било могуће. Такође, чињеница да су сви досадашњи про-НАТО режими у Србији избегавали да се судски обрачунају са НАТО пактом не значи и чињеницу да то нека будућа власт у Србији неће желети да учини. Уласком у НАТО садашњи про-НАТО режим покушава ово право српском народу да ускрати!

Наводећи само ове најбитније разлоге за борбу против уласка Србије у НАТО, изнова изражавамо свој и подржавамо друштвено ангажовани анти-НАТО став и акцију свих других, којима ми као савременици стварамо историју свог народа. Сагледано из праве и потпуне перспективе, ова борба против НАТО пакта није ништа друго него наставак оне исте борбе коју су наши преци водили против Османлија, аустроугарског империјализма и нацистичке окупације.

У Београду, 1. фебруара 2010.

У име Управног одбора Српског сабора Двери,
Владан Глишић
Бранимир Нешић
Радован Тврдишић
Јован Ђорђевић
Зоран Радојичић
Данило Тврдишић
Бошко Обрадовић

 

http://www.dverisrpske.com/tekst/1757697