Насловна О нама Download Везе Контакт

 

Русија : Европа - 429 : 51

20.02.2011.

Вечерње новости су 19. фебруара објавиле чланак "Исток зове Србију" о стварању Евроазијске уније Русије и других држава и могућности Србије за прикључење овом савезу. Чланак се истог дана увече појавио на сајту Новости, где су посетиоци могли да оцене да ли им се овај чланак (а уједно и геополитичка идеја повезивања Србије и Русије) свиђа или не. Након нешто више од 24 часа посетиоци сајта (прилично непристрасног, умереног и угледног листа Вечерње новости) су гласали: однос оних којима се чланак и идеја допадају према онима којима се не допадају је 429 : 51! Ово је и приближно однос присталица државног савеза Србије и Русије наспрам присталица Европске уније.

Без обзира на хистеричну, тоталитарну евро-атлантску пропаганду која постоји на већини медија, ипак истина увек нађе пут. Немогуће је све медије увек блокирати и цензурисати сваку информацију. До сада је било пуно намештених истраживања јавног мњења и обмањивања јавности у корист ЕУ. Режимски политиканти покушавају своју запањујућу неспособност да прикрију празним и бесмисленим причама о "уласку у Европу". Народ је показао високу интелигенцију и проницљивост, одбацујући евро-унијатска наклапања и сагледавајући истину о ЕУ, њеним унутрашњим великим проблемима и злочиначком односу према Србији. Цензор је заспао на кратко и то је било довољно да се покаже права воља народа. Очекујемо да ће се ускоро бесмислена и антинародна политика евро-атлантизма разбити као мехур од сапунице и да ће политичари испоштовати јасну вољу народа за државним савезништвом са братском Православном словенском Русијом.

 

http://www.novosti.rs/vesti/planeta.70.html:319898-Istok-zove-Srbiju

Istok zove Srbiju

Aleksandar Palic | 19. februar 2011. 20:56 | Komentara: 92

Prema najavama iz Kremlja, sledece godine osniva se novi savez, Evroazijska unija, sa sedistem u Sankt Peterburgu. Ideja da Beograd bude jedna od cetiri prestonice

SRBIJA pored evropske, izgleda da dobija i evroazijsku perspektivu. Prema najavama iz Kremlja, Rusija vec sledece godine zeli da krene u stvaranje Evroazijske unije, politickog i ekonomskog saveza, koji ce u pocetku uglavnom ciniti drzave bivseg Sovjetskog Saveza. Planira se, medutim, da se u njoj do kraja 2020. godine nadu i druge evropske zemlje, medu kojima je i Srbija.

Novi savez je nagovestio i zamenik premijera Putina Igor Suvalov izjavom da bi Rusija uskoro mogla da ukine rublju i uvede zajednicku novcanu valutu sa Kazahstanom i Belorusijom. Tri drzave, koje vec imaju trgovinsku uniju, planiraju formiranje jedinstvenog trzista do 2012. godine, kao prvog poteza u stvaranju Evroazijske unije.

Ideja o novom politickom savezu potekla je od ruskog akademika prof. dr Igora Panarina, koji se smatra ocem moderne ruske diplomatije. Panarin je ruskom rukovodstvu predstavio inicijativu o stvaranju Evroazijske unije, koja bi, pored sedista u Sankt Peterburgu, imala jos tri glavna grada - Almati, Kijev i Beograd.

SANSA MALIH ZEMALJA VLADISLAV Jovanovic objasnjava da je sirenje NATO glavni razlog zbog kojeg Rusija planira novu uniju.
- Slicne inicijative pokrece i Kina, koja zeli savez sa Tajlandom i Vijetnamom. Jednostavno, usli smo u period visepolarnog sistema, sa nekoliko centara moci, koji se takmice. Veoma je vazno shvatiti i da se odnosi u svetu menjaju u kratkom periodu, brze nego ikada u istoriji. Pre samo deset ili 15 godina Amerika je mogla da nareduje Kini i Rusiji. Sada je to nezamislivo. Male zemlje poput Srbije sada imaju vece sanse da se izbore za svoja prava - smatra Jovanovic.

Po ovom planu, u savez sa Rusijom prvo bi usle Belorusija i Kazahstan, a broj clanica bi se narednih godina povecavao. O stvaranju ovog saveza nedavno je pisao i britanski „Tajms“, koji tvrdi da Kremlj za pocetak zeli formiranje „velike cetvorke“ (Rusija, Ukrajina, Belorusija i Kazahstan), sa sledecim redosledom koraka: carinska unija, jedinstveno trziste, zajednicka valuta, politicki i vojnobezbednosni savez. Pojedini analiticari novi savez nazivaju i „gasna unija“, s obzirom da bi obuhvatio gotovo sve zemlje sa izvorima i glavnim tokovima za transport energenata.

Zelja da Beograd bude cetvrta prestonica Evroazijske unije ne izgleda mnogo realna, jer je apsolutni prioritet Srbije ulazak u Evropsku uniju. To, medutim, ne smeta geostratezima iz Moskve.

- Srbija je jedini oslonac Rusije na Balkanu, zbog cega Zapad i zeli da sto pre ceo region prikljuci Evropskoj uniji i NATO i da tako izbaci Ruse iz igre. Ipak, bombardovanje nase zemlje i otimanje Kosmeta od Srbije su stvorili sivu zonu, sto Rusija zeli da iskoristi. Upravo je to nasa sansa na medunarodnom planu, jer tvrdim da je Zapadu Srbija potrebnija nego sto je Srbiji potrebno clanstvo u EU - kategorican je Vladislav Jovanovic, bivsi ministar spoljnih poslova Jugoslavije.

Jovanovic istice da Srbija ne bi trebalo iskljucivo da bira izmedu Zapada, s jedne, i Rusije, s druge strane.

- Ako se opredelimo samo za Rusiju, bez sumnje cemo postati otvoreni neprijatelj Zapada, sto nam nije u interesu. Moramo nekako da pokusamo da se jednom rukom drzimo za rusku obalu, a drugom za obalu Evrope. To je tesko izvodljivo, ali nije nemoguce - smatra Jovanovic.

KRIZA MENJA SVET IGOR Panarin kao potencijalne clanove vidi i druge evropske drzave, koje su danas clanice EU. Smatra da ce se zbog ekonomske krize sadasnji oblik Evropske unije tesko odrzati, kao i da ce usled slabljenja Amerike uticaj NATO znacajno oslabiti.

Nameru da formira Evroazijsku uniju politicki analiticar Dusan Janjic vidi kao jasan pokazatelj da Rusija nikada nije odustala od namere da povrati kontrolu na prostoru bivseg Sovjetskog Saveza.

- Upravo bi preko Evroazijske unije Rusija pokusala da postane ravnopravan politicki i vojni rival Evropskoj uniji i Americi, s jedne, odnosno Kini, s druge strane - kaze Janjic.

Po misljenju naseg sagovornika, ako Rusija odluci da stvori Evroazijsku uniju, suocice se, u praksi, sa velikim problemima.

- Pre svega, nece im biti lako da ubede drzave kao sto su Kazahstan ili Ukrajina. Takode, da bi stvorili jaku zajednicku valutu, neophodno je stabilno trziste, jake institucije, uskladeni zakoni... Mislim da je sve to u drzavama koje se pominju kao potencijalni clanovi tesko sprovesti. I Evropskoj uniji trebalo je nekoliko decenija da zazivi u pravom obliku - objasnjava Janjic.

Iako se u projektu Igora Panarina kao potencijalni clan pominje i Srbija, Janjic smatra da ruski interes za savez sa Beogradom nije tako veliki:

- Setite se samo Milosevicevog famoznog saveza sa Rusijom i Belorusijom, od koga nije bilo nista.Ocenite Dopada mi se 429 Ne dopada mi se 51