Насловна О нама Download Везе Контакт
Поређење према растерећености од спољашњег дуга

Русија : Америка - 350 : 1

17.01.2011.

Спољни дуг САД је достигао 14 000 милијарди долара! Спољни дуг Русије је око 350 пута мањи и износи 40 милијарди долара. Руске девизне и златне резерве су такве да се и овај дуг од 40 милијарди може смањити на 0 долара/рубљи. Америци пак предстоји суочавање са економском реалношћу, да се трошило много више него што се зарађивало и да такав систем не може дуго опстати, већ му следи рецесија или слом. Америчка привреда је уморна и подређена лавиринту финансијских шпекулација, које су као паразит који изједа свог домаћина, а на крају и самог себе.

Конгрес САД је пред дилемом: или продужити раст дуга или скратити буџетске расходе; у првом случају постоји опасност од прелажења критичне границе што може узроковати пад курса долара и крах америчке а можда и светске економије; у другом случају вероватно ће доћи до раста пореза и незапослености. Америка је до сада углавном преферирала, да поштеди своју националну привреду и да своје унутрашње проблеме путем (широко прихваћеног) долара прелива на већи део света.

Руска привреда је 350 пута растерећенија од дугова у односу на америчку, свежа, здрава и спремна за технолошки узлет, стога као таква, има јасну перспективу и пожељан је партнер, пре свега економијама као што је српска.

http://kp.ru/daily/25621/788583/

План обнове америчке економије: