Насловна О нама Download Везе Контакт
Време је за заокрет спољне политике Србије

Русија+Кина = 42,4% / ЕУ+САД = 40,9%

12.12.2010.

Прозападни дневни лист Блиц је 10. децембра објавио резултате двомесечног истраживања агенције Политикум. Грађани су изнели које државе сматрају најважнијим ослонцем спољне политике Србије. Русија и Кина су укупно подржани од стране 42,4 % испитаника, а Европска унија и САД од 40,9 % анкетираних, преостали су били неодлучни.

Овим се истраживањем показује тренд опадања поверења грађана у ЕУ и САД, а истовремено раст поверења у Русију и Кину. Треба приметити да Влада Србије и већина политичких странака не прате ове промене јавног мњења, већ упорно настављају непопуларну, превазиђену, демагошку политику европских (евро-атлантских) интеграција.

Пошто је дневни лист Блиц познат по изузетно прозападној уређивачкој политици, то ове резултате можемо сматрати најбољом могућом верзијом по "европејце", а да је стварно расположење народа још наклоњеније Русији и Кини, с обзиром на принципијелну пријатељску политику коју ове две државе последње две деценије воде према Србији.

С обзиром на наведено, и друге сличне податке последњих месеци, захтевамо хитан прекид евро-атлантских интеграција (које су постале скуп приватни авантуризам) и ново преутемељење привреде, трговине и спољних односа са ослонцем на Русију и Кину, традиционалним пријатељима и земљама у великом привредном, технолошком, монетарном и трговинском успону.

Русија+Кина = 42,4% / ЕУ+САД = 40,9%

 

http://www.blic.rs/Vesti/Politika/222637/Gradjani-najvise-veruju-Tadicu-pa-Nikolicu

Istrazivanje agencije „Politikum“

Gradani najvise veruju Tadicu pa Nikolicu

Z. J. | 10. 12. 2010. - 00:02h | Foto: Z. Ras | Komentara: 239

Na pitanje u kog politicara imate najvise poverenja, gradani Srbije su odgovorili: “U Borisa Tadica.” Istrazivanje agencije „Politikum“ radeno u protekla dva meseca pokazalo je da posle Tadica gradani veruju Tomislavu Nikolicu, koji ,medutim, zaostaje za predsednikom drzave za sest odsto glasova ispitanika. Ukoliko bi se odrzali izbori Srpska napredna stranka dobila bi vise glasova od DS i to za nesto vise od jedan odsto.

I dalje u vodstvu: Tadic

Od 16 politicara o kojima su se gradani izjasnjavali, Boris Tadic je sa najvise poverenja i to 27 odsto, a Nikolic sa 21,4 odsto. Na trecem mestu je bivsi premijer i lider DSS Vojislav Kostunica sa 6,5 odsto gradana koji u njega imaju poverenja. Na cetvrtom mestu je lider LDP Cedomir Jovanovic (6,1) u koga gradani imaju vise poverenja nego u Aleksandra Vucica (5,3), zamenika predsednika SNS.

Svoje mesto medu politicarima od poverenja nasao je Vojislav Seselj sa 4,2 odsto onih koji mu veruju, a odmah iza je Ivica Dacic (3,5). Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremic (2,6) je na 11. mestu, a gradani su ukazali poverenje i Velimiru Ilicu, lideru NS koji je sa 2,3 odsto glasova odmah iza sefa diplomatije. Najmanje poverenja u politicare ponudene na listi agencije gradani imaju u potpredsednika Vlade Jovana Krkobabica.

Ukoliko bi se islo na izbore, za SNS bi glasalo 28,6 odsto gradana, a za DS 27 odsto. Treca stranka po broju glasaca je SPS, a odmah iza LDP. Mozda bi u parlament usli i gotovo izjednaceni DSS i radikali za koje se izjasnilo nesto preko sest odsto ispitanika. Za G17 plus bi glasalo 3 odsto, a najmanje ispitanika - 1,9 odsto se izjasnilo za Ligu socijaldemokrata Vojvodine.


Kada se govori o spoljnoj politici Srbije navode se cetiri stuba - EU, Rusija, SAD i Kina. Gradani Srbije su se izjasnili da im je najvaznija ipak saradnja sa EU. I tako se opredelilo 35,2 odsto ispitanika, a odmah potom su glasovi za Rusiju - 32,7 odsto. Potom dolazi Kina sa 9,7 odsto, a 5,7 odsto gradana bi se opredelilo za SAD. Tako i ulazak Srbije u EU podrzava 62,1 odsto, a 26 odsto gradana je protiv. Kada je rec o ulasku Srbije u NATO, razlika u misljenju je drasticnija - 57,9 protiv, a 22,8 za saradnju sa Alijansom.  

Politicari od poverenja
Boris Tadic 27 odsto
Tomislav Nikolic 21,4
Vojislav Kostunica 6,5
Cedomir Jovanovic 6,10
Aleksandar Vucic 5,30
Vojislav Seselj 4,20
Ivica Dacic 3,50
rasim Ljajic 3,30
Dragan M. Palma 3
Dragan Dilas 2,60
Vuk Jeremic 2,60