Насловна О нама Download Везе Контакт

Русија послала 38,5 тона хуманитарне помоћи Краљеву

http://www.politika.rs/vesti/najnovije-vesti/Rusija-poslala-385-tona-humanitarne-pomoci-Kraljevu.sr.html

НИШ - Начелник Сектора МУП-а Србије за ванредне ситуације Предраг Марић преузео је данас на нишком аеродрому 38,5 тона хуманитарне помоћи Руске Федерације намењене Краљеву.

Авион руског Министарства за ванредне ситуације на нишком аеродрому дочекао је амбасадор Русије у Београду Александар Конузин.

Хуманитарна помоћ, која ће, према речима Марића већ сутра бити доступна Краљевчанима, састоји се од 1.500 јоргана, 60 зимских шатора, 62 грејна тела за шаторе, два агрегата снаге 120 киловата и осам тона конзервиране хране.

„Ово је прва помоћ за угрожено подручје Краљева од земљотреса која је у Србију стигла изван њених граница”, рекао је Марић, захваљујући представницима Русије.

Конузин је рекао да је ова помоћ „још једна карика у ланцу солидарности са братским српским народом”.

Напоменувши да су две земље постигле присну билатералну сарадњу у сфери деловања у ванредним ситуацијама, он је подсетио да Русија и Србија интензивно раде на отварању центра који ће се налазити на нишком аеродрому „Константин Велики”.

Центар за деловање у ванредним ситуацијама може постати глобални фактор и трансевропски систем деловања у ванредним приликама, навео је Конузин на конференцији за новинаре.

„Он може посати део система о коме је пре два дана говорио председник Русије Дмитриј Медведев у обраћању федералној скупштини Руске Федерације”, казао је он.

Амбасадор је додао да су „Србија и Русија на врху правца те људске делатности и да обе стране имају велику жељу да делују заједно у ванредним приликама”.

Центар ће учествовати у гашењу пожара у региону, у спасавању људи од поплава, у разминирању, у пружању медицинске помоћи, допремању хуманитарне помоћи, ликвидацији индустријских хаварија и пружању психолошке подршке, навео је руски амбасадор.

Владе Русије и Србије потписале су 2009. године споразум којим се регулише и сарадња у области хуманитарног реаговања у ванредним ситуацијама. 

Танјуг
објављено: 02/12/2010

 

Државно-народни савез: Србија-Русија - погледајте