Насловна О нама Download Везе Контакт

 

 

Синдикати и радници Европе против ЕУ

Синдикати и радници Европе, већ дуже времена изражавају велико незадовољство економском и социјалном политиком ЕУ, као и условима рада које намеће ЕУ. Одржани су бројни штрајкови и генерални штрајкови, који су готово паралисали одређене државе ЕУ (Грчка, Француска, итд), за које по правилу бирократе из Брисела нису имале слуха. Један од највећих протеста, који нису политички, већ су усмерени ка остварењу достојанствених услова живота и рада, одржан је 29.09.2010. у Бриселу. Оно што је тада виђено подсећа на Србију крајем 90-их година. Европска унија је озбиљно уздрмана, а Европска комисија као да нема прави одговор на овакве проблеме, већ је решила да се брани тактиком "забијања главе у песак", превентивним хапшењима, полицијском силом, итд, а знамо како се то завршава. Руководство ЕУ се понаша по матрици: "ми смо добри, али народ(и) не ваља(ју)" - пре ће бити да је обрнуто.

 

вест на порталу РТС - погледајте

РТС, среда, 29. сеп 2010, 15:20 -> 19:18

Велике демонстрације у Бриселу

Више од 100.000 демонстраната из 30 земаља протестовало у Бриселу, због програма штедње који се уводи у државама Европе. Те мере ће имати катастрофалан ефекат на појединце и на привреду, поручују синдикати.

Због мера штедње и отпуштања, које као одговор на економску кризу спроводе европске владе, на улице Брисела изашло је више од 100.000 људи из тридесетак европских земаља.

Поред скупа у Бриселу, највећег тог типа од децембра 2001. године, када је мобилизовано 80.000 људи да захтевају "више социјалну Европу", организују се акције и у другим европским земљама.

"Радници су изашли на улице са јасном поруком за европске лидере - још има времена да се не уведе строга штедња, још има времена за промену смера", рекао је генерални секретар Европске конфедерације синдиката Џон Монкс, пре почетка демонстрација.

Монкс упозорава да ће увођење мера штедње у већини европских земаља, ради смањења буџетског дефицита, имати "катастрофалан ефекат на појединце и на привреду".

Бриселска полиција саопштила је да је, из предострожности, данас ухапсила 148 особа које су носиле "неприкладне предмете", без прецизирања о каквим предметима је реч.

Синдикати се надају да ће послати сигнал Европској комисији и министрима финансија ЕУ који се сутра састају у Бриселу.

Монкс је рекао да се синдикати неће зауставити на тој манифестацији, већ да ће наставити да се боре за радна места, привредни раст и заштиту социјалне Европе.