Насловна О нама Download Везе Контакт

 

Слово о језику


Јеси ли ти учитељ моје душе и тела? Ко те је поставио судију или владара нада мном? Хоћеш ли ти полагати рачун за моју душу на дан Страшнога суда?
Апостол Јаков ово одбацује ..Нека не буде много учитеља међу вама, браћо, јер знамо да тако преузимамо на себе одговорност, а сви смо јако грешни, онај који не греши речима, тај је савршен човек и у стању је да обузда и своје тело.
Коњима у уста стављамо узде да би нам се повиновали и да бисмо управљали њиховим телом. Исто тако и лађе, ма колико да су велике и да су у власти ветрова, усмеравају маке крме онако како хоће крманош, тако је и језик мален део тела, али грдно хвалисав. Пламичак је мален, али колико може да спали!
Језик је пламичак, украс неправде, његово место међу деловима нашег тела је такво, да опогањује све тело и цео животни круг, а њега пржи пакао.
Свако живо биће, звери и птице, инсекте и рибе, човек може да обузда, али нико не може да обузда језик, јер то је незадрживо зло испуњено смртоносним отровом. Њиме благосиљамо Бога и Оца и њиме проклињемо човека који је начињен према Божјем лику, из једних уста излазе и благослов и клетва.
Не приличи, браћо, да тако буде.
Да ли из једног извора истовремено истице и слатка и слана вода?
Да ли је икако могуће, браћо моја, да смоквино дрво рађа маслинке или лоза смокве?
На исти начин, из истог извора теку слатка и слана вода.
На исти начин из истог извора теку слатка и слана вода. Нека онај међу вама који је мудар и богобојажљив, покаже достигнућа свог доброг живота и кротке мудрости. Али, ако је у вашим срцима горка завист и свађа, намојте се хвалисати и говорити лажи уместо истине. Таква мудрост није небеска, него земаљска, дусевна и ђавоља. Тамо где се појаве завист и свађа, ту су хаос и свако зло.
Вишња премудрост је првенствено чиста, а затим, мирна, покорна, испуњена милошћу и добрим плодовима, непристрасна је и није лицемерна. Плодове кротке правде сеју они који чине свет.
Откуд међу вама ратови и свађе? Можда, од страсти које бесне у вашим душама? Желите - а немате, убијате и завидите - а не можете да остварите, свађате се и ратујете - а немате зато што не молите, а и када молите - не добијате, зато што на лош начин тражите, само да бисте задовољили своје страсти. Приближите се Богу и Он ће вам узвратити, очистите руке, грешници, очистите срца, дволичници!
Не клевећите, браћо, једни на друге: онај који клевеће и осуђује свога брата, тај клевеће закон и осуђује га: ако ли осуђујеш закон, не поступаш у складу с њим, нити си судија. Један је законодавац и судија који може да спаси и осуди.А ко си ти да судиш другоме?

стара Москва

 

Почетак