Насловна О нама Download Везе Контакт

 

Србија у војним мисијама ЕУ?

25.04.2011.

Потписивање споразума о учешћу Србије у војним и цивилним мисијама Европске уније, могуће је у другој половини маја. Да ли је наша "демократска, европска будућност без алтернативе", која се тако жељно ишчекује, учествовање у војним интервенцијама Европске уније, која своју посрнулу економију покушава да излечи ратовима и војним дејствима?

Власт у Србији је, без икакве јавне расправе и на сопствену иницијативу, иако то Европска унија од ње није тражила, предузела кораке да укључи Србију у војне мисије ЕУ!

Наиме, учешће Србије у војним интервенцијама ЕУ нарушило би војну неутралност Србије изгласану у Скупштини, јер ЕУ војска тежи да истим методама као и НАТО "шири демократију и спречава хуманитарне катастрофе" широм света, и такође, по Лисабонском уговору, војне акције ЕУ морају бити у сагласности са акцијама НАТО. Такође, остаје мистерија зашто власт у Србији инсистира на томе, с обзиром да у овој фази евро-интеграција, Србија уопште нема обавезу да учествује у војним интервенцијама ЕУ.

Међутим, секретарка у Министарству одбране, Тања Мишчевић, је за портал ЕурАктив Србија изјавила да је потписивање споразума о учешћу Србије у војним и цивилним мисијама ЕУ могуће у другој половини маја. Наиме, потписивање је било планирано још за март, али је одложено услед актуелних збивања у свету.

По писању ЕурАктива, реч је о споразумима о размени безбедоносних информација и о Оквирном споразуму о укључивању у цивилне и војне мисије. Та два споразума ће омогућити да српска војска и полиција шаљу своје припаднике заједно са војскама и полицијама држава чланица ЕУ, у војне интервенције које испланира власт у Бриселу.

У име Србије, споразум би требало да потпишу министри унутрашњих послова и спољних послова, Ивица Дачић и Вук Јеремић.

Мишчевићева је навела да би припадници војске Србије у прву војну мисију могли да оду још до краја ове године, а да би учешће требало да одобри Скупштина Србије. Прва војна мисија на којој би учествовали српски војници, била би вероватно у Сомалији. Војна мисија ЕУ у Сомалији је почела још 2008. године и у њој је ангажовано 1573 војника ЕУ.

Међутим, питање је да ли би Србија остала ангажована само у Сомалији, узимајући у обзир развој ситуације у Либији и најскорије планове политичког врха ЕУ да пошаље своје војне трупе у Либију.

Ова вест о плановима власти у Србији оставља иза себе низ питања: да ли је наша "демократска, европска будућност без алтернативе", која се тако жељно ишчекује, учествовање у војним интервенцијама Европске уније, која своју посрнулу економију покушава да излечи ратовима и војним дејствима? Зашто власт у Србији жури да испоручи српске војнике да ризикују своје животе зарад туђих економских интереса, када чак ни сама ЕУ то не захтева од Србије? Да ли Србија заслужује боље од тога да шаље своје младиће у агресију на суверене државе широм света, ради интереса отуђених корпорација, које управљају политичким врхом ЕУ?

 

Извор: Аналитичко-информациони центар "Референдум" - http://referendum-eu.rs

ЕУ = европско крило НАТО-а - погледајте