Насловна О нама Download Везе Контакт

 

Стратешко партнерство ЕУ и НАТО

25.04.2011.

NATO-EU: a strategic partnership

 

Званична интернет презентација НАТО пакта за 13. април 2011. (линк) објављује (неочекивано искрено) да ЕУ и НАТО деле "заједничке вредности и стратешке интересе". То значи да су ове две међународне асоцијације заправо само различита испољавања једне цивилизације, односно политичка (ЕУ) и војна (НАТО) компонента једне евро-атлантске империје. Волели бисмо да неко објасни које то вредности је НАТО пакт бранио у бруталним агресијама на цивиле и цивилне структуре у Ираку, Југославији, Авганистану, Либији, итд? Да ли су нафта и енергенти "европске вредности"? ЕУ се није оградила од америчких агресија по свету, већ их је подржала и преузела одговорност за њих. ЕУ и НАТО, како сами тврде, раде раме уз раме на операцијама управљања кризом.

Последњих година ЕУ и НАТО стално унапређују своју сарадњу и поносе се тиме. Нови "Стратешки концепт" НАТО пакта омогућава алијанси "спречавање" криза и "управљање" конфликтима. "Стратешки концепт" НАТО пакта подржава "активну и ефективну" ЕУ. ЕУ је "јединствен и суштински" партнер НАТО пакта. НАТО поздравља Лисабонски споразум који ојачава капацитете ЕУ и омогућава снажније ангажовање на пољу "безбедности" (милитантности).

НАТО се залаже да се унапреди "практична сарадња" у кризним операцијама све до обостране подршке на терену! НАТО жели да са ЕУ дели заједничке "процене и перспективе" и то назива "политичким консултацијама", али не могу бити у питању "политичке консултације" између војног и економско-политичког блока, јер су у питању организације различитих природа; пошто НАТО нема намеру (ни скривену ни отворену, нити формалну нити практичну) да се бави економијом, комуналним, социјалним, здравственим, еколошким и другим питањима, то значи да заправо ЕУ сарађује са НАТО на војно-стратешким питањима (која нису само одбрамбена). Да би се смањила дуплирања и повећала ефикасност буџетских издатака, ЕУ ће се ослањати на НАТО за војно-безбедносне послове, а НАТО на ЕУ за политичко-медијску компоненту својих интервенција.

Ниједна војска на свету није изолована од државе, нити је иједна државна структура без војних капацитета - ЕУ и НАТО су у овоме комплементарни. НАТО покушава стално да оправда своје агресивне војне ударе потребама "међународне заједнице", иако нико није овластио НАТО да буде полицајац међународне заједнице, напротив, НАТО најчешће делује без мандата Савета безбедности УН чиме се угрожавају међународно право и међународни односи изграђени на темељу победе над нацизмом 1945.

Институционални односи ЕУ и НАТО су започели 1990. а озваничени су 2001. године. ЕУ и НАТО имају 21 заједничку државу чланицу.

Закључак: Политика која тврди да је ЕУ "прихватљив партнер" и "једина перспектива која нема алтернативу", истовремено у пракси прихвата и НАТО пакт (атлантске интеграције). ЕУ и НАТО пакт су суштински и оперативно истоветни.

28 NATO member countries: Albania, Belgium, Bulgaria, Canada, Croatia, Czech Republic, Denmark, Estonia, France, Germany, Greece, Hungary, Iceland, Italy, Latvia, Lithuania, Luxembourg, the Netherlands, Norway, Poland, Portugal, Romania, Slovakia, Slovenia, Spain, Turkey, United Kingdom, United States.
27 EU member countries: Austria, Belgium, Bulgaria, Cyprus, Czech Republic, Denmark, Estonia, Finland, France, Germany, Greece, Hungary, Ireland, Italy, Latvia, Lithuania, Luxembourg, Malta, the Netherlands, Poland, Portugal, Romania, Slovakia, Slovenia, Spain, Sweden, the United Kingdom.

 

http://www.nato.int/cps/en/natolive/topics_49217.htm

ЕУ = европско крило НАТО-а ... погледајте