Насловна О нама Download Везе Контакт

 

 

Тадићевци хеклерима на српску новинарку!

Одузимање документације, претрес, малтретирање Љиљане Булатовић

Саопштење за јавност, ЉИЉАНА БУЛАТОВИЋ:

ХЕКЛЕРИМА НА ИСТИНУ У КЊИГАМА О ГЕНЕРАЛУ МЛАДИЋУ

Љиљана Булатовић

Најпре је Расим Љајић објавио да ''Младић има још јатака''!
Потом су 4. децембра специјалне јединице Управе криминалистичке полиције МУП Србије, по налогу Већа за ратне злочине Окружног суда у Београду, упале у мој стан! Као да сам дилер дроге! Осам сати је то трајало и још два у МУП-у!
У овом случају – јатаци генерала Младића су моје књиге и богата документација истине, на основу којих су писане.
Бројећи дане до оставке,  Расим Љајић се одлучио на до сада непознато дело у овој демократској држави: да хеклерима застрашује новинара и књижевника, транспарентног борца за истину и правду за српски народ!
Као дугогодишњи новинар, као публициста са 15 објављених књига, фељтона, чланака, ТВ емисија из актуелне друштвене, политичке и историјске тематике (узроци рата и сецесија КИМ, бомбардовање СРЈ, усташки злочини, прогон Срба из Рашке области; узроци рата у БиХ и с тим у вези улога Војске Републике Српске и њеног генерала Ратка Младића и председника Караџића, истина о ратним догађајима у Сребреници, улога муџахедина у рату у БиХ), као аутор многих аналитичких текстова на ове теме у руским медијима, дакле, темама које су годинама у жижи политичког интересовања и сучељавања, а на основу истраживања кроз аутентичну документацију из бројних релевантних извора и кроз разговоре са многим сведоцима и стручњацима –  претрес мога и стана мога мужа, претрес моје снахе, био је  најтежи облик застрашивања да се више не бавим овим темама, трагајући за документарном истином!
Пописивањем и одузимањем (мада приверемене, рекоше) моје и супругове радне и личне, породичне документације, која сеже још из времена најраније младости и  60-их година, када сам почела свој радни и политички век; заплена наших мобилних телефона, телефонских именика - апсолутно је нарушен мој лични и стваралачки интегритет, угрожено моје достојанство, запрећено слободи мог изражавања и мишљења. Прекршене су основне етичке норме према мени. Дубоко сам увређена. Претрпели смо тежак душевни бол!
Из мога стана заплењено је десет великих картонских кутија видеокасета, фотографија, књига, новина, докумената – на преглед у МУП Србије... Чак и лична медицинска и радна документација мога супруга, који је дијабетичар, под инсулином.
Упозоравам да је одузимањем мојих новинарских записа и истраживања угрожен први новинарски закон – заштита извора информисања!
Што се тиче генерала Ратка Младића, све моје активности, моји ставови и сазнања били су апсолутно јавни и налазе се у мојим књигама. Моје књиге су јатаци истине! На готово сва питања у двочасовном разговору у Управи криминалистичке полиције  МУП Србије одговори се у њима и мојим текстовима и налазе.
Налогодавци су их сигурно читали. Могли су ме и питати шта су хтели, па проценити да ли треба да се изврши тако грубо нарушавање мога достојанства и основних грађанских слобода читавих десет сати!
Када је у нашу зграду хрупило небројено полицајаца под панцирима и фантомкама, са упереним аутоматским наоружањем, био је то наложени акт тешког угрожавања моје слободе и грађанског достојанства, а овлашћена службена лица су ми показала наредбу да обаве претрес:
''У циљу проналажења Ратка Младића, као и трагова, фотографија, предмета, списа или исправа, који упућују на боравак лица на наведеној адреси, те ако се у току претреса пронађу рачунари или друге електронске меморије за чување података, да се привремено одузму ради увида и копирања садржаја''.
Налогодавци, наравно, знају да се Ратко Младић не крије у нашем стану и да ја не знам где се он налази! Али им је неопходан поен у извршавању обећања до Нове године!
Како знам ко влада овом сфером у нашем друштву, коме смета истина о темама којима се ја бавим и куда воде овакве активности, изјављујем да сам огорчена и дубоко понижена јучерашњим гестом Окружног суда у Београду!
Сматрам ово казном за пример свакоме ко се дрзне да мисли другачије од Сорошевих налога и верује у оно што јесте истина, а не оно што нам се намеће, да би нас унизили и сабили у блато и стид од измишљеног историјског греха српског народа.
Најзад, нисам ни веровала да ће Расим Љајић и Владимир Вукчевић поднети најављене оставке пре него што учине овај увредљиви акт према мени! Дуго смо се и ишчекивали! Они су се усудили да ударе хеклерима на истину, тешко угрозе здравље мога супруга, а мени учине част сумњом да сам јатак генерала Ратка Младића.
Сведоци овог догађаја, по мом позиву, били су моји пријатељи, два угледна човека у овом друштву: један генерал Војске Југославије, други уредник у ''Печату'', којима се захваљујем за оданост и стрпљење а извињавам за незаслужено трпљење.
Делимично присутан био је адвокат Горан Петронијевић.
Извињавам се колегама новинарима којима нисам дозволила да дођу на лице места, јер би то унело додатне тензије у иначе стресну ситуацију.
Наравно, у складу са овим догађајем, очекујем да ће неки медији прећутати ово моје саопштење!

Љиљана Булатовић-Медић
Члан Удружења новинара Србије
Члан Удружења књижевника Србије
Један од оснивача и члан Међународног одбора за истину о Радовану Караџићу
Председник Скупштине Хуманитарне организације Браниоци отаџбине
Почасни члан Борачке организације Сребренице

Београд, 5. децембра 1,30 ч

књига и награда